Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild. - Foto: TT

S vill samarbeta med M om brottsofferlag

Socialdemokraterna vill införa en särskild lag för brottsoffer, något som även Moderaterna drev i valrörelsen.Vi sträcker ut en hand till justitieministern, säger talespersonen Ardalan Shekarabi (S).


Förslaget handlar om att samla lagstiftning kring brottsoffers rättigheter. En ny lag skulle tydliggöra vilka stöd som samhället ger i form av insyn i utredningar, målsägandebiträden och skadestånd, enligt S.

— Vi vill förändra synsättet. Det ska vara tydligt att brottsoffret har rättigheter, säger Shekarabi, rättspolitisk talesperson.

Moderaterna lanserade förslaget tre dagar före valet och hävdade då att en samlad lagstiftning skulle underlätta för att ge råd och stöd till brottsoffer.

Regeringen och SD vill skifta synsättet i hur samhället ser på brottsoffer och stärka brottsoffers rättigheter. Men M-förslaget finns inte med i Tidöavtalet.

— Det borde finnas politisk enighet här mellan S och M. Därför sträcker vi ut en hand till justitieministern och vill gärna ha samarbete kring den här frågan, säger Shekarabi.

Det handlar inte bara om att tydliggöra brottsoffers rättigheter utan också om att förstärka dem, bland annat i form av indrivning och högre skadestånd.

— Det här är viktigt att erkänna, brottsoffret har en ganska svag ställning i Sverige, säger han.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!