Mats Löfving hittades avliden i sitt hem onsdagen den 22 februari.
Mats Löfving hittades avliden i sitt hem onsdagen den 22 februari. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Sofia Ekström/SvD/TT

Brodern om sista telefonsamtalet med Mats Löfving: "Ana oråd"

Stockholms regionpolischef Mats Löfving hittades avliden i sitt hem onsdagen den 22 februari. Nu berättar hans lillebror Jan om sorgen – och ilskan över polisens hantering.


Den 22 februari hittades Stockholms regionpolischef Mats Löfving död i sitt hem. Han blev 61 år gammal.

Efter sig lämnar han en familj i sorg, och i en intervju med Aftonbladet berättar nu familjen om känslorna kring beskedet och ilskan över polisledningens hantering.

– Det vi upplever i familjen just nu är både total bestörtning och sorg, samtidigt som vi känner en oerhörd ilska och besvikelse kring hur det här har hanterats. Främst av Polismyndigheten, men också till viss del av media. Hur det har spekulerats och gjorts uttalanden som inte har grundat sig i fakta, säger Mats Löfvings lillebror Jan Löfving.

Mats Löfvings lillebror Jan om tiden innan: "En annan person"

Jan berättar att integritet var en stor del av sin brors personlighet, och att han aldrig klev ur polisrollen och den ansvarskänslan som följer med yrket. För Mats Löfving handlade det om att bidra till ett bättre samhälle, snarare än att vara en karriärist.

Relationen till familjen var enligt Jan fin. Bröderna pratade mycket i telefon med varandra, och Jan beskriver sin storebror som "en varm och genuin kamrat som alltid fanns där".

När nyheten om Mats Löfving och Linda Staafs relation kom ut i december 2022 hade närmsta familjemedlemmar redan blivit informerade av Mats, något Jan förklarar som typiskt för sin bror då han alltid var mån om sina nära och kära. Men någonting i Mats förändrades när saker kom till ytan, förklarar Jan:

– Han blev en helt annan person och bror än den som jag har känt hela mitt liv. Han mådde jättedåligt över att vara ifrågasatt på ett sätt som för honom kom från en helt annan värld. Mats var inte jätteöppen med sina känslor men när det här hände så började han prata mer om det. Han var väldigt glad att vi fanns där för honom. Det uttryckte han på ett sätt som han aldrig gjort förut.

Jan Löfving kritisk mot polisledningen

Jan Löfving riktar stark kritik mot polisledningens hantering, och menar att det officiella stödet varit "under all kritik". Han själv upplever att Mats blev kvarlämnad ensam utan råd eller stöd från ledningen. Familjen känner, enligt Jan, även de en total avsaknad av stöd efter dödsbeskedet.

Jan Löfving om sista telefonsamtalet

Jan Löfving berättar i intervjun med Aftonbladet att de talades vid i telefon efter presskonferensen där utredaren Runar Viksten meddelade sina rekommendationer kring Mats Löfvings framtid.

Mats Löfving hade sett presskonferensen med några kollegor och skulle ta tåget till Norrköping strax efteråt. Efter telefonsamtalet hade Jan bett sin bror sms:a honom när han klivit av tåget – något han aldrig gjorde.

Den sista kontakten skedde efter onsdagens presskonferens, bara timmar innan Mats Löfving avled.

– Det kändes som att han var lite uppåt. Att han fått bekräftat att besluten i sak var riktiga. Men när jag fortsatte att ringa och det tutade upptaget i flera timmar började jag ana oråd. Även övriga familjen fick inte tag i honom.

Samma kväll meddelade polisen att Löfving hittats död i sitt hem.

– Mats identitet var polis. Förutom sin familj var polisyrket det han brann mest för. För mig är det helt obegripligt hur man kan stå på en presskonferens och säga att någon bör få sparken. Jag tror han kände att hela hans karriär var över i den stunden. Att han förstod att om det blir på det sättet så kommer han aldrig kunna vara den polis han vill vara, säger Jan i intervjun med Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!