Polis och avspärrning utanför polishuset i Norrköping efter att en person skadats av 'ett vasst tillhygge', enligt polisen.
Polis och avspärrning utanför polishuset i Norrköping efter att en person skadats av 'ett vasst tillhygge', enligt polisen. - Foto: Magnus Andersson/TT

Polishuset i Norrköping vaktas av polispatruller – efter gårdagens mordförsök

Polishuset i Norrköping vaktas av polispatruller efter gårdagens mordförsök på en polis, skriver Norrköpings tidningar. Polisen vill inte berätta några detaljer om händelsen, men ska under förmiddagen hålla en pressträff.


Polishuset i Norrköping vaktas under morgonen av polispatruller försedda med förstärkningsvapen efter attacken på måndagseftermiddagen mot en polis som precis gått av sitt skift. Polisen vill inte kommentera händelsen än.

— Vi har inget mer att säga, säger Angelica Isarelsson Silfver, presstalesperson vid polisen region öst.

Polisen har bjudit in till en pressträff klockan 10 med anledning av attacken. De ska berätta om händelsen, men också hur de ska jobba framåt.

På pressträffen kommer John Andåker som är chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland, Kommenderingschef och lokalpolisområdeschef i Norrköping Peter Wahlberg och Jan Hofvenstam, polisområdeschef i Östergötland, att delta.

Blev skjuten av polis

En polisman som klivit av sitt arbetspass blev attackerad med ett "vasst tillhygge", enligt vittnen en kniv, utanför polishuset i Norrköping. Den misstänkte gärningsmannen blev sedan skjuten av en annan polis.

— En polispatrull kom åkande förbi och råkade se händelsen, sade polisens presstalesperson Johnny Gustavsson till TT under måndagen.

Gärningsmannen är identifierad men polisen vill ännu inte ange ålder eller om han är känd i brottssammanhang sedan tidigare.

Polisens skott träffade i gärningsmannens underkropp. Han är inte livshotande skadad men behövde sjukhusvård, enligt polisen.

Tillståndet för den skadade polisen är fortfarande oklart.

Polisman blev attackerad: "Det var som en film"

Händelsen inträffade vid 16-tiden på måndagen. Några timmar senare bekräftade polisen på sin hemsida att en polisman blivit attackerad:

"Personen som är skadad med ett vasst tillhygge är en polis. Han hade gått av sitt arbetspass och var på väg hem och alltså inte inblandad i något ingripande."

En förundersökning om mordförsök är inledd.

Ett vittne berättar för Norrköpings Tidningar att polisen avlossade ett skott mot gärningsmannen, precis utanför entrén till polishuset.

— Det var som en film, säger vittnet som såg hela händelsen från sin arbetsplats och är säker på att tillhygget var en kniv.

Flera polispatruller larmades till polishuset och ett område spärrades av.

Farliga föremål innan för avspärrningen

På kvällen hittade polisen även misstänkt farliga föremål innanför avspärrningen. Det nationella bombskyddet kontrollerade föremålen och jourhavande förundersökningsledare inledde sent på kvällen en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse. Vad det var för föremål är okänt.

Vid klockan 00.00 meddelade polisen på sin hemsida att avspärrningarna på brottsplatsen hävts.

Polisens skottlossning ska rutinmässigt utredas.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!