Migrationsverket vet ännu inte om det är för att vissa redan hunnit lämna landet. Arkivbild.
Migrationsverket vet ännu inte om det är för att vissa redan hunnit lämna landet. Arkivbild. - Foto: TT

Färre ukrainare än väntat söker förlängning

Färre än väntat av de ukrainare som kom till Sverige via massflyktsdirektivet har ansökt om att få förlänga sitt uppehållstillstånd.Migrationsverket vet ännu inte om det är för att en del av dem lämnat landet men undersöker saken.


Fakta: Massflyktsdirektivet

För första gången sedan massflyktsdirektivet infördes 2001 aktiverades det av EU den 4 mars 2022. De som omfattas av direktivet är ukrainska medborgare, eller de som har uppehållstillstånd i Ukraina, och har varit bosatt där före den 24 februari 2022. Om man omfattas av massflyktsdirektivet kan man inte söka asyl.

De som fått stanna på massflyktsdirektivet kan välja att bosätta sig själva, eller så anvisas de till en kommun. Hur många anvisningar respektive kommun får beror på ett fördelningstal som tar hänsyn till kommunens invånarantal, arbetsmarknad, det totala mottagandet av asylsökande, ensamkommande barn och nyanlända som redan befinner sig i kommunen.

Migrationsverkets senaste prognos är att 15 000 skyddssökande från Ukraina kommer att ta sig till Sverige under 2023.

Källa: Migrationsverket

Efter att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig i Ukraina för ett drygt år sedan aktiverades massflyktsdirektivet av EU.

I mars förra året beviljades fler än 18 000 personer skydd i Sverige. Antalet ukrainare som sökte sig hit minskade dock senare under året, och totalt har drygt 49 000 personer fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Drygt 33 000 ansökte

Av dem var närmare 40 000 personer inskrivna i mottagningssystemet när ansökan om att få sitt uppehållstillstånd förlängt öppnade – men bara drygt 33 000 hade skickat in sin ansökan när tidsfristen löpte ut i lördags förra veckan.

— I början av den här veckan började man kolla upp om det finns personer som är inskrivna som inte har sökt, och om de är kvar i landet. Det här är ett arbete som pågår nu, säger Per Möller, processledare på Migrationsverket.

— Vi vet att det pågår vad som allmänt kallas som cirkulär migration, att människor reser hem eller reser till andra länder, och så meddelar man inte oss.

"Har inte mycket kontakt"

Det är första gången som Migrationsverket genomfört en ansökan om förlängning av uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, då direktivet infördes för första gången i fjol. Det innebär nya utmaningar för myndigheten, enligt Möller.

— Vi har inte så mycket kontakt med de här personerna efter att de beviljats tillstånd. De bor i kommunerna. Och är det så att kommunerna märker att personer har lämnat ska de höra av sig till oss. Så jag vet inte hur mycket kommunerna har jobbat med det här heller, säger han.

Uppehållstillståndet för de som får det förlängt gäller fram till den 4 mars 2024.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!