Skärmtiden ökade och den fysiska aktiviteten minskade bland barn under pandemin. Arkivbild.
Skärmtiden ökade och den fysiska aktiviteten minskade bland barn under pandemin. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Covid-19 ledde till ökad fetma bland barn

Misstankarna har funnits länge och har nu bekräftats. Det finns en direkt koppling mellan covid-19-pandemin och en ökad andel barn med fetma, visar en forskningsrapport från Världshälsoorganisationen (WHO) Europa.


Pandemin ledde till mer skärmtid och mindre fysisk aktivitet bland barn i åldern 7–9 år, vilket speglar en ökning av övervikt hos barnen.

Under pandemin ökade 36 procent av barnen sin skärmtid under vardagarna och 28 procent av barnen tillbringade mindre tid utomhus.

Även det psykiska välbefinnandet påverkades under pandemin: 42 procent av barnen uppgav en nedgång i lycka och välbefinnande. En av fem sade att de kände sig ledsna oftare – och en av fyra kände sig ensam oftare.

"Rapporten målar upp en nyanserad bild. I vissa länder fanns positiva förändringar, såsom att fler familjer åt tillsammans. Men det finns även oroande fynd, bland annat en ökning i ohälsosamma kostvanor och stillasittande" säger Kremlin Wickramasinghe, WHO Europas regionala rådgivare för nutrition, fysisk aktivitet och fetma i ett pressmeddelande.

Studien gjordes under 2021–2023 och omfattar 17 av 53 medlemsländer i den Europeiska unionen. Över 50 000 barn deltog i studien.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!