Den 10 januari 2022 attackerade en knivbeväpnad 17-åring en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Arkivbild.
Den 10 januari 2022 attackerade en knivbeväpnad 17-åring en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Arkivbild. - Foto: Polisens förundersökning

Nu avslöjas polisens miss – tonåringar som begick knivdåd var "goda vänner"

Två tonårspojkar begick beväpnade skolattacker med bara några månaders mellanrum. Att ungdomarna var goda vänner kände polisen till – ändå föll informationen om deras koppling bort inom polisen.


Den 15-årige pojken var maskerad och klädd i "stridsliknande" kläder när han gick till attack med knivar och pistolliknande föremål på skolan i Eslöv 2021. 

Några månader senare gick en 17-åring i Kristianstad till skolan med fyra knivar i väskan. En elev och en lärare skadades i attacken som följde.

Gärningsmännen var goda vänner

Kopplingen mellan de två pojkarna – som var goda vänner – kände polisen till. 

Ändå föll informationen bort mellan de skånska polisområdena, enligt en tidigare hemligstämplad rapport som P4 Malmöhus tagit del av och som presenteras i granskningen " Skolattackerna" i P1.

— Det är inte korrekt att det föll bort. Men ska man vara kritisk, kunde man haft mer kontakter, säger biträdande regionpolischefen Jarl Holmström i en kommentar till radion.

Polisen litade på föräldrarna

Det förebyggande arbetet kring pojken i Eslöv var omfattande. Det fanns kontakter kring både socialtjänst och skola samt underrättelseenhetens utredare som arbetar mot inhemsk extremism. Det lyckades dock aldrig stoppa skolattacken i Eslöv.

Vännen i Kristianstad förhördes i samband med det skoldådet, men trots att det uppdagades att även den pojken fascinerades av våld och vapen litade polisen i det fallet på att pojkens föräldrar skulle ta hand om honom, rapporterar P4.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!