Systembolaget fortsätter sälja Pernod Ricards produkter.
Systembolaget fortsätter sälja Pernod Ricards produkter. - Foto: Martina Holmberg/TT och Christine Olsson/TT

Kunderna rasar mot Systembolaget: "Sämsta skiten"

Pernod Ricard, som äger Absolut vodka, har bestämt sig för att häva exportstoppet till Ryssland. Efter beslutet har kritiken haglat mot Systembolaget som fortsatt säljer Absolut vodka och andra Pernod Ricard-produkter.


Det var för en dryg vecka sedan som Pernod Ricard fattade beslut att häva det exportstopp mot Ryssland som man tidigare infört efter den ryska invasionen av Ukraina.

Beslutet har väckt stark kritik från både politiker och privatpersoner och det dröjde inte länge innan kunder hotade med bojkott på på Absolut vodkas sociala medier. 

Här kan du läsa mer om ilskan mot Absolut vodka.

Kritiken mot Systembolaget: "Blod på era händer"

Men Absolut vodka är inte de enda som får kritik, utan även Systembolaget, som fortsatt säljer produkter från Pernod Ricard. 

På Systembolagets senaste Facebook-inlägg, som är helt orelaterat till det hävda exportstoppet, har flera personer vädrat sina åsikter om försäljningen av Absolut vodka:

"Att Systembolaget stödjer Putin visar ju att det är lika bra att ta bort monopolet direkt."

"Ta bort #PernodRicard produkter från sortimentet! Våra pengar ska inte sponsra ryska mördare."

"Ta bort Pernod Ricard sortiment från era hyllor. Ni får blod på era händer om ni har kvar det. Ni blir en förlängd arm till bolaget PR och indirekt till Putin!"

"Ytterligare en anledning att avveckla monopolet. Att sälja Absolut visar att ni både är en historisk artefakt och ert trams om samhällsnytta etc är billigt effektsökeri. Bevisligen är monopolet viktigare än folket i Ukraina. Stå upp mot EU och bojkotta Absolut."

"Ta bort Pernod/Ricards produkter från ert sortiment!!!"

"Varför tar ni inte bort Pernod Ricard's produkter från det fasta sortimentet?"

"När tar ni erat ansvar och slutar sälja alla produkter från Pernod Ricard?"

Foto: Skärmavbild/Facebook/Systembolaget

10 goda tjeckiska öl på Systembolaget – passar perfekt under våren

Systembolaget hänvisar till EU-lagstiftning

I flera kommentarer svarar Systembolaget på kritiken. Till en person skriver de så här: 

"Vi har sedan Rysslands invasion av Ukraina valt att stoppa försäljningen av samtliga produkter tillverkade i Ryssland i Systembolagets sortiment, vilket vi kommer att fortsätta med tills vidare. Vi följer UDs och EUs rekommendationer. Det är inte aktuellt för Systembolaget att utesluta leverantörer eller produkter tillverkade någon annanstans med anledning av till vilka länder producenten väljer att exportera. Detta beror den EU-lagstiftning som finns för att reglera systembolagets ensamrätt, där står det tydligt på vilka grunder vi har möjlighet att neka en leverantör att sälja genom oss, och när vi inte kan det. 

"I det här fallet får vi alltså inte stoppa försäljningen av en leverantörs produkter utan att själva bryta mot gällande EU-lagstiftning, vilket jag självklart förstår kan upplevas som frustrerande.Om nya direktiv ges kommer vi naturligtvis att anpassa oss efter dessa."

Foto: Skärmavbild/Facebook/Systembolaget

Men alla kunder köper inte förklaringen. 

"Sämsta skiten, enda bolaget i Sverige som kan bojkotta Absolut! Ni har monopol ta ert ansvar! Om ni nu hänvisar till lagstiftning, så kan ni i alla fall ställa allt bakom disk så att alla måste fråga efter det och då kan ni samtidigt informera om att detta bolag även säljer till Ryssland, sen kan kunden ta ett beslut efter det, ni är inte helt handfallna, lite ansvar har ni, ni kan inte skylla allt på lagstiftning, tänk utanför boxen och kom på lite egna idéer..."

Foto: Skärmavbild/Facebook/Systembolaget

Läs alla våra artiklar om Systembolaget här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!