Försvarsadvokaten Leif Silbersky kommenterar domen i Tove-fallet. Arkivbild.
Försvarsadvokaten Leif Silbersky kommenterar domen i Tove-fallet. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Silbersky om Vetlandadomen: "Väldigt förvånad"

Tingsrätten har lagt ribban för lågt – det saknas tillräckliga bevis för att döma 18-åringen för mordet på Tove. Det anser den erfarne försvarsadvokaten Leif Silbersky.Jag är väldigt förvånad, säger han om domen.


Fakta: Tovefallet

En lördagsnatt i oktober 2022 försvinner 21-åriga Tove efter en utekväll i centrala Vetlanda. Hon anmäls försvunnen dagen efter, och en stor sökinsats med hundratals frivilliga drar i gång.

Kort efter försvinnandet riktas misstankarna mot två kvinnor, 18 och 20 år gamla, som är bekanta till Tove.

I början av november hittas 21-åringen död i ett skogsområde utanför Vetlanda. I mars åtalas de båda kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Enligt åklagaren har de tillsammans och i samförstånd strypt Tove till döds och sedan försökt bränna kroppen. Båda kvinnorna har erkänt att de flyttat kroppen men förnekar mord.

Under onsdagen dömdes två kvinnor, 18 och 20 år gamla, till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Domen förvånar Leif Silbersky, som i samband med rättegången sade att 18-åringen troligtvis kommer att frias från mordmisstankarna och endast dömas för brott mot gravfriden.

Det är en åsikt han står fast vid.

— Jag tycker att tingsrätten ställt allt för lite beviskrav för att man ska kunna fälla för mord, säger han.

Silbersky: Bevis håller inte

Berättelserna om hur Tove dog har gått isär. Enligt 20-åringen höll den 18-åriga vännen Toves händer under slagsmålet i lägenheten. Men 18-åringen själv hävdar att hon sov när dödsfallet inträffade.

Leif Silbersky säger att det inte finns några bevis som tyder på att 18-åringen haft fysisk kontakt med Tove i samband med att hon dog.

— Rättsläkaren håller med 18-åringen om att det inte finns något som säger att hon haft någon fysisk kontakt med den avlidna. Utan det kan vara så att den skadebild som uppvisas har uppkommit på annat sätt, säger Leif Silbersky.

Tingsrätten lyfter också den tekniska bevisningen som visar att 18-åringens mobiltelefon har rört på sig under natten.

— Att en telefon rör på sig innebär inte att vederbörande rör sig.

"Förvånansvärt"

Tingsrätten konstaterar att 20-åringens uppgifter om händelseförloppet i övrigt stärks av bevisningen – vilket gör att de fäster tilltro även till hennes uppgifter om att 18-åringen hållit i Toves händer.

— Det är förvånansvärt för det brukar vara så i svensk rätt att medtilltalades uppgifter måste tas med en väldigt stor nypa salt, om det inte finns annan bevisning som visar att de uppgifterna är riktiga, säger Leif Silbersky och tillägger:

— Och det finns inte enligt mitt sätt att se på det i det här målet.

Silbersky säger att han utgår ifrån att målet kommer att överklagas till hovrätten.

— Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om hovrätten gör en helt annan bedömning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!