10 tips inför studentmottagningen
10 tips för den perfekta studentmottagningen. - Foto: Johan Nilsson/TT och Leif R Jansson/TT

Lyckad studentmottagning: 10 tips till föräldrarna inför barnens stora dag

Planera studentmottagning: inbjudningar, mat, dekor, foto, musik, gästbok, lekar och budget. Skapa en minnesvärd dag för alla!


I den här artikeln får du tips om hur du som förälder kan anordna en lyckad studentmottagning för ditt barn. Vi går igenom viktiga aspekter som planering, inbjudningar, mat och dryck, dekoration, fotografering, musik, gästbok, underhållning och budget. 

Följ dessa råd för att skapa en minnesvärd och trevlig tillställning som uppskattas av alla.

1. Planering 

Börja planera flera månader i förväg för att undvika stress och för att säkerställa att allt går smidigt. Skapa en checklista med saker som behöver göras, inklusive att boka lokal (om så behövs), catering, inbjudningar och dekorationer. Gör en tidsplan och fördela uppgifter mellan familjemedlemmar för att undvika att något glöms bort.

2. Inbjudningar

Skicka ut inbjudningar minst en månad i förväg, så att gästerna har tid att planera sitt deltagande. Du kan skapa personliga inbjudningar, använda mallar som finns online eller använda digitala plattformar för att skicka ut inbjudningar. Glöm inte att inkludera viktig information som datum, tid, plats och eventuell klädkod.

3. Mat och dryck

Tänk på att erbjuda ett urval av mat och dryck som passar alla gäster. Det kan vara bra att inkludera både varma och kalla alternativ, samt några vegetariska och veganska rätter. Glöm inte heller att erbjuda alkoholfria alternativ för de som inte dricker alkohol. 

För att göra det enkelt kan du överväga att anlita en cateringfirma, eller be vänner och familj om hjälp.

4. Dekoration

Dekorera festplatsen med ballonger, band, ljusslingor och eventuellt en banderoll med studentens namn och årtal. Det kan också vara trevligt att ha en duk med studentens skolfoton eller andra minnen från skoltiden. Använd färger som representerar skolan eller studentens favoritfärger för att göra dekorationerna personliga.

5. Fotograf

Om budgeten tillåter kan du anlita en fotograf för att föreviga studentdagen. Alternativt kan du be någon av gästerna eller en familjemedlem att ansvara för att ta foton under dagen. Ett fotoalbum eller en digital bildsamling kan bli en värdefull minnessak för studenten.

6. Musik

Förbered en spellista med musik som passar studenten och gästerna. Se till att det finns musik för både mingel och dans. Du kan också överväga att hyra en DJ eller att be någon av gästerna att vara ansvarig för musiken.

7. Gästbok

Ställ fram en gästbok där gästerna kan skriva sina gratulationer och önskningar för studenten. För att göra det mer personligt kan du be gästerna att inkludera en bild, ett minne eller en rolig anekdot från studentens skoltid.

8. Underhållning

Planera aktiviteter och lekar som passar både unga och äldre gäster. Det kan vara allt från frågesporter om studenten och deras skoltid till roliga tävlingar och danslekar. Det är även trevligt att uppmuntra tal och uppträdanden från familj och vänner.

21 roliga lekar som uppskattas på festen.

9. Uppskatta tiden

Studentdagen är en speciell dag för både studenten och familjen. Se till att njuta av stunden och skapa minnen tillsammans.

10. Håll en budget

Studentmottagningar kan bli kostsamma, så försök att sätta upp en budget och hålla dig till den. Tänk på att även enkla och prisvärda lösningar kan skapa en minnesvärd och trevlig tillställning.

Lycka till med studentmottagningen!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!