När är det mors dag 2023 i Sverige?
När är det mors dag 2023 i Sverige? - Foto: Pexels

När är mors dag 2023? Datum för mors dag i Sverige

När är mors dag 2023 och varför firar vi egentligen mors dag från början? Nyheter24 reder ut vilket datum mors dag firas i Sverige 2023 och bakgrunden till firandet av alla mammor.


Varför firar man mors dag?

Mors dag firas för att hylla och visa uppskattning för mödrar och moderskapet. Det är en speciell dag då man erkänner och firar mammor, deras kärlek, uppoffringar och den viktiga roll de spelar i familjer och samhället.

Historiskt sett har firandet av mors dag olika rötter i olika delar av världen. I modern tid brukar man säga att traditionen startade i USA. 

Mors dag firar under olika datum på olika platser i världen. Vanligtvis infaller mors dag på våren och firas då med gåvor, blommor, kort eller mindre tillställningar för att visa sin kärlek och uppskattning.

Det är viktigt att komma ihåg att mors dag inte bara handlar om biologiska mödrar, utan det kan också vara en dag för att hylla foster- och styvmödrar, adoptivmödrar eller andra viktiga kvinnliga förebilder i ens liv.

När är mors dag 2023? Datum och dag i Sverige

Men när är det då mors dag i Sverige år 2023? Jo, på svensk mark infaller mors dag alltid den sista söndagen i maj. I år firas mors dag alltså söndagen den 28 maj.

Vad kan jag säga eller skriva till mamma på mors dag?

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska visa sin uppskattning för sin mamma, men det kan vara en god idé att försöka sätta ord på kärleken man känner. 

Här är fem saker du kan säga eller skriva till mamma på mors dag:

  • "Tack, mamma, för allt du har gjort och fortsätter att göra för mig. Du är min största förebild och jag är så tacksam att ha dig i mitt liv. Jag älskar dig."
  • "Mamma, du är den mest fantastiska personen jag känner. Ditt oändliga stöd, din kärlek och ditt tålamod är ovärderligt för mig. Jag är så stolt över att vara din son/dotter."
  • "På mors dag vill jag påminna dig om hur mycket du betyder för mig. Du har alltid funnits där för mig, stöttat mig i både framgångar och motgångar. Jag är så tacksam att ha dig som min mamma."
  • "Mamma, du är mitt hjärta och min klippa. Du har alltid gett mig den bästa omsorg och kärlek. Jag önskar dig en fantastisk mors dag och hoppas att du känner dig firad och älskad idag och varje dag."
  • "Älskade mamma, du är den mest underbara människan jag vet. Ditt hårda arbete, din kärlek och omtänksamhet är obeskrivliga. Tack för att du alltid har funnits där för mig. Jag älskar dig mer än ord kan beskriva."

En personlig touch skadar förstås aldrig!

Läs alla våra artiklar om mors dag här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!