Här är tipset för hur du pratar pengar med ditt barn.
Här är tipset för hur du pratar pengar med ditt barn. - Foto: Övertillannat & Henrik Montgomery/TT

Då bör du börja prata pengar med ditt barn – experten: "Är du en swishförälder?"

Att prata pengar med sitt barn kan upplevas som en utmaning för vissa. Ekonomibloggaren Mathilda Vernersson har tipsen och trixen för hur du bör tänka och när du bör börja.


Att prata ekonomi med sitt barn kan för många upplevas som svårt och kanske även lite stressande. Hur gör man? När är det rätt ålder att börja prata pengar? Flera av dessa frågor har Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson svaret på. 

Till vardags driver hon bloggen "Över till annat" samt Instagram-kontot med samma namn. Där delar hon med sig av ekonomi-, spar- och budgettips. 

Föräldrars roll är viktig

I en intervju med Nyheter24 berättar hon att det finns några saker hon upplever att föräldrar gör fel.

– Många föräldrar ger inte barnet någon veckopeng eller månadspeng när de blir större för man tror att de inte kan hantera det. Om barn ska lära sig hantera pengar så måste de få pengar att hantera. Det är så man lär sig under resans gång.

Enligt Mathilda Vernersson är det alltför många ungdomar som går ut skolan utan någon som helst kunskap om hur en privatekonomi bör fungera eller hanteras, vilket gör att föräldrarnas roll blir än viktigare. Enligt henne finns det flera knep. 

– Kan man räkna till fem? Då är de redo att hantera en veckopeng. Ge dem fem kronor i veckopeng till en början då, det är ett bra knep. Eller, när de är små, diskutera pengafrågan om den uppstår så du som vuxen bjuder in till samtal. 

Då bör du börja prata pengar med ditt barn

Att få barnet att förstå pengars värde är a och o. Att sätta sig ned och prata om vad veckopengen ska räcka till är enormt viktigt, även om det finns tillfällen pengarna tar slut. Enligt Vernersson är det så barnet lär sig att förstå värdet av pengar och vad det räcker till, genom att lyckas och att misslyckas.  

Frågan är då när det är dags att börja prata pengar med sitt barn? Du bör inte vänta alltför länge, menar Vernersson.

– Jag skulle säga att man kan börja prata pengar när ditt barn är runt 4-årsåldern. Då börjar de förstå att man måste jobba för att tjäna pengar, att man kan behöva avstå från något om pengar inte finns eller att vissa saker är dyrare och andra billigare. Är du en swishförälder utan att ditt barn får lära sig, så bär det med sig det till vuxenlivet också. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!