Solceller: Är det en strålande Investering för Din Framtid?

Solceller – ett ord som klingar av hållbarhet, miljövänlighet och kanske framför allt, besparingar. Att ta steget mot att installera solceller på ditt tak är inte bara ett steg mot att minska din miljöpåverkan, det är också ett smart ekonomiskt drag. Eller det är vad jag känner i alla fall. Våra erfarenheter är hittills positiva och nedan berättar jag lite om hur man går till väga och vad vi i pengar har sett det hela resultera i.

Just nu är det fördelaktigt att investera i solceller då priset på solceller har sjunkit kraftigt. Så hur går man egentligen tillväga för att skapa sitt eget lilla kraftverk på taket? Här är en liten guide för att komma igång med solceller!

1.  Planering

Du själv ska endast planera den ekonomiska aspekten. Klättrande på tak och planering i övrigt överlåter du till experterna, nämligen certifierade solcellsinstallatörer. Kolla upp olika företag som kan hjälpa dig och be om flera olika offerter. Det lönar sig alltid att jämföra. Kolla upp olika typer av solcellssystem, deras effektivitet och kostnader. Tänk också på takets läge, lutning och eventuella skuggningsproblem som kan påverka solcellsproduktionen och dess kostnad.

2. Installationen

När allt är planerat och klart är det dags för installationen. Installatören kommer att montera solpanelerna på ditt tak och koppla dem till ditt elsystem. Detta kan ta några dagar beroende på storleken på installationen och takets förhållanden.

3. Koppla upp mot Elnätet

Efter att solpanelerna är installerade måste de kopplas upp mot elnätet. Detta görs genom att installera en växelriktare som omvandlar solenergin till användbar el som kan användas i ditt hem eller skickas tillbaka till elnätet.

Fördelar med Solceller:

  • Miljövänligt: Solenergi är en ren och förnybar energikälla som inte släpper ut växthusgaser eller andra föroreningar.
  • Besparingar: Som du själv har erfarenhet av, solceller kan generera betydande besparingar på din elräkning. De betalar sig själva över tiden och kan även generera intäkter genom att sälja överskottsel tillbaka till elnätet.
  • Stöd från Statliga Subventioner: För att främja användningen av solenergi erbjuder den svenska staten olika typer av subventioner och stöd för installation av solceller. Detta kan innefatta skatteavdrag, investeringsstöd och bidrag för att minska den initiala kostnaden för installationen.

Uddevalla Energi på ”Slut på Kontot”

Under vårt äventyr med solceller har vi haft glädjen av att välkomna Uddevalla energi till vår podd ”Slut på Kontot”. Tillsammans har vi diskuterat fördelarna med solenergi och delat med oss av våra erfarenheter och insikter. Det har varit en fantastisk möjlighet att lära oss mer om hur solceller kan forma vår energiframtid!

Ekonomiska Aspekter:

Själv har jag/vi haft haft solceller på vårt tak i ett års tid nu. Under detta första år har vi sänkt våra fasta kostnader med cirka 12000 kronor genom att producera vår egen el med solcellerna. Det är verkligen en imponerande besparing och ett levande bevis på hur solceller kan vara en lönsam investering på lång sikt. Utöver att dra nytta av besparingar på elräkningen och att vi även säljer överskott av den el vi ej använder, så har vi dessutom fått tillbaka 0,60 öre per KWH som vi har sålt. Detta kommer tillbaka till oss via vår inkomstdeklaration. Detta resulterar alltså i att vår solcellsinstallation har detta år genererat 15.000:- över till annat.

Att installera solceller är inte bara en ekonomisk investering, det är också ett steg mot en mer hållbar och miljövänlig livsstil. Med rätt planering och installation kan solceller vara din nyckel till en mer självförsörjande och ekonomiskt lönsam framtid!

Kan tandfen betala ut pengar i förskott?

Jag är ingen forskare utan nedan är bara mina egna reflektioner:-) Idag vill jag reflektera lite kring barn och pengar.

För några dagar sedan fick jag ett sånt roligt meddelande från en följare på Instagram:

”Varför är det att två barn som uppfostras på samma sätt kan bli så olika när det kommer till deras inställning till pengar? Är det så att vissa barn föds med en medfödd ekonomiskt tänkande, liknande hur vissa är introverta medan andra är extroverta?”

Hon berättade om sina två barn som, trots att de har fått samma uppfostran, skiljer sig som natt och dag när det gäller deras inställning till pengar.

Barns Olika Syn på Pengar

Den ena av följarens barn undrade om tandfen kunde betala ut pengarna i förskott för en lös tand (ha, ha, ha), medan den andra önskade sig pengar när hon fyllde fem för att spara till framtiden. Det mest intressanta är att dessa beteenden har fortsatt att prägla dem även när de nått övre tonåren.

Faktorer som Påverkar Barns Ekonomiska Tänkande

Först och främst kan genetik spela en roll. Liksom personlighetsdrag som introversion och extroversion kan vara delvis ärftliga, kan även tendensen att spara eller spendera vara delvis genetiskt betingad. Det har visat sig att det finns vissa genetiska faktorer som kan påverka en persons ekonomiska beteende. Men det är inte bara genetiken som påverkar vårt ekonomiska tänkande. Uppfostran och miljön spelar också en stor roll. Även om barnen i exemplet fick samma uppfostran, kan små skillnader i miljön, såsom olika upplevelser eller sociala influenser, ha påverkat deras syn på pengar och sparande. Dessutom kan individuella upplevelser och händelser under uppväxten påverka vårt ekonomiska beteende. Kanske har den äldre brodern haft erfarenheter som har gjort honom mer benägen att leva för dagen, medan den yngre systern har blivit inspirerad av andra exempel på sparande och ekonomisk planering.

Oavsett hur vårt ekonomiska tänkande har format sig under uppväxten är det aldrig för sent att förändra det som vuxen. Genom att reflektera över vad som verkligen är viktigt för oss och vårt liv, och att identifiera vårt ”varför”, kan vi börja omforma våra ekonomiska vanor och beteenden. Det handlar om att bestämma var vi vill att våra pengar ska gå och hur det speglar vårt sätt att leva och spendera. Så även om tandfen kanske inte kan betala ut pengar i förskott, kan vi som vuxna träna upp vår ekonomiska förmåga genom att förstå våra prioriteringar och arbeta mot våra mål. Det handlar om att skapa en ekonomisk plan som är i linje med våra värderingar och livsstil.

Jag har förövrigt en hel kategori som handlar om just barn och pengar om du vill läsa mer.

 

Ha nu en go helg!

Håll dina matkostnader i schack: Undvik fällorna och handla smart.

När vi tar oss an uppgiften att hantera våra matkostnader, är det viktigt att vara medveten om de strategier och knep som livsmedelsbutiker använder sig av för att få oss att handla mer än vi egentligen behöver. Att handla mat är en nödvändighet, men att göra det på ett smart sätt kan göra en stor skillnad för vår plånbok i längden. För att hjälpa dig att navigera genom butikens labyrint av erbjudanden och lockelser, ska vi titta närmare på tre vanliga fallgropar som du bör undvika när du gör dina livsmedelsinköp. Genom att vara medveten om dessa fallgropar och att ha en plan kan du spara pengar och hålla din matbudget under kontroll. Låt oss dyka in i dessa smarta tips för att handla på ett budgetvänligt sätt.

1. Långväga Placering av Produkter:

Många gånger placeras de mest efterfrågade och lockande varorna långt in i butiken. Detta tvingar oss att vandra genom butiken och exponeras för fler produkter än vi ursprungligen tänkt att köpa. För att undvika att falla för denna fälla, håll dig till din inköpslista och undvik att låta dig distraheras av produkter längs vägen.

2. Ögonhöjdsprincipen:

Butikerna placerar ofta de dyraste varorna på hyllor som är i ögonhöjd för att locka oss att välja dem. Att vara medveten om detta knep kan hjälpa dig att göra mer medvetna val och välja alternativ som passar din budget bättre.

3. Lockande Erbjudanden:

Erbjudanden som butikerna så fins basunerar ut handlar endast om att få oss att spendera MER pengar. Inte mindre! Kom ihåg det.  De är experter på att få oss att känna att vi ”sparar” pengar. Men dessa erbjudanden kan få oss att köpa mer än vi behöver och överskrida vår budget. Innan du slår till på dessa erbjudanden, fråga dig själv om du verkligen behöver de extra produkterna eller om det är bättre att hålla fast vid din ursprungliga inköpsplan.

Luriga erbjudanden!
Köper du 3 flaskor sparar du ca 1:-/liter. Köper du 5 flaskor sparar du ca 2:-/liter

Kika på bilden. Om du väljer att spendera 46:- mer i affären på coca-cola så ”sparar” du ca 6:- totalt. Om du väljer att spendera 84:- mer och köper 5 flaskor coca-cola så ”sparar” du ca 20:-. Är det värt att överskrida din veckobudget för mat med X antal kronor för att köpa hem mängder av coca-cola som säkerligen dricks upp i ett mycket snabbare tempo än om man har 1 flaska att hushålla med. Ja du fattar vad jag menar:-)

Att vara medveten om de knep som livsmedelsbutiker använder sig av för att få oss att spendera mer pengar är det första steget mot att hålla din matbudget i schack. Genom att undvika långväga placering av produkter, vara medveten om ögonhöjdsprincipen och vara selektiv med lockande erbjudanden, kan du göra mer medvetna val och spara pengar på dina livsmedelsinköp i längden.

Lycka till!

Få pengarna att räcka längre med dessa tips

Att hålla koll på pengarna och se till att de räcker till sparande kan vara en utmaning för många av oss. Vi känner igen den frustrerande känslan när pengarna försvinner snabbare än vi planerat. Men spara behöver inte vara en omöjlig uppgift. Med några enkla knep kan du verkligen få ditt sparande att ta fart och bygga en stabil ekonomisk framtid för dig själv. Så låt oss utforska några smarta strategier för att få pengarna att räcka längre och maximera ditt sparande. (Läs fler spartips här)

Prioritera dig själv först

En vanlig missuppfattning är att man ska spara det som är kvar efter att alla räkningar är betalda. Istället, sätt ditt sparande som en prioritet genom att betala dig själv först. Direkt efter att lönen kommer in, se till att en del av den går till ditt sparande. På så sätt undviker du att pengarna försvinner på andra utgifter, och du får en bättre överblick över din ekonomi.

Att betala dig själv först innebär att du behandlar ditt sparande på samma sätt som du behandlar dina nödvändiga utgifter. Genom att göra sparandet till en regelbunden och automatisk vana, minskar risken för impulsköp och ökar möjligheten att bygga upp en trygg ekonomisk framtid.

Förändra ditt beteende

Varför känns det som att vi alltid är rika i början av månaden och fattiga i slutet? Mycket mer månad kvar än pengar kvar i slutet på månaden. En del av problemet kan vara att vi inte har koll på alla utgifter som dyker upp under månadens gång. Försök att identifiera och ändra de beteenden som leder till onödiga utgifter.

Genom att göra en budget och följa upp dina kostnader kan du få bättre kontroll över din ekonomi. Det handlar inte bara om att minska på utgifterna, utan också att identifiera mönster och vanor. Genom att göra medvetna val och ändra ditt beteende kan du successivt förbättra din ekonomiska situation och öka möjligheterna till sparande.

 

Ha realistiska sparvanor

Det tredje tipset handlar om att ha realistiska sparvanor. Ibland kan vi känna oss besvikna när vi sätter in pengar på ett sparkonto eller investerar i fonder, bara för att behöva ta ut dem igen senare. För att undvika detta, börja med en liten och realistisk summa som du vet att du kan behålla på ditt sparande. Det är bättre att spara lite och hålla vanan än att sätta in stora summor och sedan behöva ta ut dem igen.

När du har etablerat en stabil grund för ditt sparande kan du successivt öka beloppen. Genom att börja smått och successivt öka sparandet, skapar du hållbara och långsiktiga vanor som kommer att gynna din ekonomi på lång sikt.

Att få pengarna att räcka till sparande handlar inte bara om att ha tillräckligt med pengar. Det handlar om att ha rätt inställning och vanor när det gäller ekonomi. Genom att prioritera sparandet, ha realistiska mål och ändra ditt beteende kan du successivt bygga upp en trygg ekonomisk framtid för dig själv och din familj. Så var inte rädd för att ta kontroll över din ekonomi och börja spara redan idag!

Spara 10k på ett år med små förändringar!

 

Sparande behöver inte vara tråkigt! Om du vill spara 10K på ett år, låt oss titta på hur du kan göra det utan att bli en snåljåp eller få ett ”tråkigt” liv. Genom att göra små justeringar i din vardag kan du snabbt bygga upp en trevlig slant till din sparväska.

Spara 10K på ett år

 

10k gömmer sig enkelt i nedan punkter

1. Kaffepengarna: Är du en av dem som hoppar in på det lokala kaféet varje morgon för att kickstarta dagen med en latte eller cappuccino? Tänk om du kunde bli din egen barista och rocka världen med din hemmabryggda kaffe istället? Du har säkert en egen kaffebryggare. Är det någon särskild smak du vill ha så googla fram ett recept och köp hem ingredienserna. T.ex. min favorit Caramel Macciato löser jag enkelt med:

  • Espressokaffe
  • Valfri mjölk
  • Vaniljsirap
  • Lite Kolasås

2. Nix på Onödiga Uppgraderingar: Har du egentligen behov av den senaste mobiltelefonen, smartklockan eller surfplattan? Ta en titt på dina prylar och fundera över om de verkligen behöver en uppgradering varje år. Att hålla fast vid det gamla kan vara både snålt och stiligt!

3. Mataffären Måsten: Gå till strid mot de onödiga impulsköpen i mataffären! Gör en lista och håll dig till den. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du kan spara genom att vara en matplaneringsmästare.

4. Bilturer: Istället för att hoppa in i bilen för att köra korta sträckor, kan du välja att gå, cykla eller använda kollektivtrafiken. Det sparar inte bara pengar på bränsle, utan det är också bättre för miljön!

5. Oanvända Gymkort och Abonnemang: Om ditt gymkort samlar damm istället för svett, kanske det är dags att omvärdera din prenumeration. Utforska gratis träningsalternativ som utomhusaktiviteter eller hemmaträning för att spara pengar utan att offra din fitness.

6. Överflödig Elförbrukning: Släck lamporna när du lämnar ett rum och dra ur sladdarna när elektroniken inte används. Att minska din elförbrukning kan hjälpa dig att spara pengar på elräkningen varje månad. Va en smart elförbrukare!

7. Dryckesvanor: Att köpa drycker ute kan bli dyrt i längden. Ta med en vattenflaska hemifrån istället för att köpa dyra läskedrycker och energidrycker under dagen.

Nu, till de Lättsamma Siffrorna!

Om vi bryter ner det till dagliga belopp blir det ungefär som att säga nej till den där överflödiga köpkaffe-koppen varje dag.

10 000 kr på 365 dagar blir:

10 000 kr / 365 dagar = ca. 27,40 kr per dag

Att spara ihop 10 000 kr på ett år behöver inte innebära att du måste gå runt som en gnidig snåljåp. Genom att vara smart med sina pengar och inse att de små förändringarna i vardagen kan göra en stor skillnad i plånboken på sikt. Så dra på dig din Spara-Superhjältecape och ge dig ut i vardagens äventyr för att spara ihop till dina drömmar!

Vad kan du avvara? Skriv gärna i kommentarerna.

Organisera Din Inkomst och Optimera Dina Pengar

Att organisera sin ekonomi är en viktig del av att uppnå finansiell stabilitet och trygghet. För många är inkomsten grunden för den ekonomiska hälsan. Att ha kontroll över sin inkomst och att veta hur man bäst kan hantera den är därför avgörande. I det här blogginlägget kommer vi att utforska strategier för att organisera din inkomst på ett effektivt sätt och maximera din ekonomiska potential.

Få Koll på Din Lön och Hushållets Inkomst

Inkomstvariationer är vanliga i dagens arbetsliv. Från månad till månad kan din lön variera beroende på faktorer som övertidsarbete, bonusar eller tillägg. För att skapa en stabil ekonomisk grund är det viktigt att ha en klar bild av din genomsnittliga månatliga inkomst. En bra metod för att uppnå detta är att ta en titt på din senaste årsinkomst och dela upp den på 12 månader för att få en uppskattning av din genomsnittliga månatliga inkomst. Detta ger dig en bättre förståelse för hur mycket pengar du kan förvänta dig att ha tillgång till varje månad.

Om du delar hushållet med andra inkomsttagare är det också viktigt att ha insikt i den totala hushållsinkomsten. Att veta hur mycket pengar som kommer in i hushållet varje månad är avgörande för att kunna planera och budgetera på ett effektivt sätt.

Löneförvaring: Mer Än Bara Ett Kontonummer

När du har koll på din inkomst är nästa steg att bestämma var pengarna ska ta vägen. Att ha ett dedikerat lönekonto är ett bra första steg för att organisera din inkomst. Detta konto kan fungera som navet i din ekonomiska planering, där din lön landar varje månad. Genom att använda ett lönekonto kan du enkelt hålla koll på dina inkomster och utgifter, vilket gör det lättare att skapa och följa en budget.

För många människor är det också viktigt att ha olika sparkonton eller investeringskonton för att spara och investera sina pengar på ett smart sätt. Att ha separata konton för olika ändamål kan hjälpa dig att hålla ordning på dina pengar och undvika att blanda ihop dem med dina löpande utgifter.

Planera För Framtiden

Att organisera sin inkomst handlar inte bara om att hantera de pengar du tjänar idag, utan också om att planera för framtiden. Att spara regelbundet är en viktig del av en sund ekonomi. Genom att sätta upp spar- eller investeringsmål kan du arbeta mot långsiktiga ekonomiska mål, såsom att köpa en bostad, spara till pensionen eller investera i din utbildning eller karriärutveckling.

Att organisera din inkomst är en viktig del av att skapa en sund ekonomisk framtid. Genom att ha koll på din lön, budgetera smart och planera för framtiden kan du maximera din ekonomiska potential och uppnå dina ekonomiska mål. Ta kontroll över din ekonomi idag och se fram emot en tryggare och mer stabil ekonomisk framtid!

/Mathilda

Matkostnader ! Så pressar du matbudgeten som en queen (or king)!

När jag först såg Konsumentverkets rekommenderade matbudget för en familj på fyra blev jag chockad! 11600 kronor i matkostnader i månadent? Det lät som en skämtsumma, men nej då!

Vi, en familj på fyra, lyckas hålla vår matbudget till nästan hälften av det beloppet. Med en aktiv, tränande familj så tror inte många på mig. Men jag är här för att berätta att det går att göra, och jag ska dela med mig av våra bästa knep för att hålla matkostnaderna under kontroll. Hemligheten ligger inte i att ändra dina matvanor, utan snarare i att vara medveten om dina inköp och handla smartare. Låt mig dela mina bästa tips för att balansera matbudgeten utan att tumma på kvaliteten.

matkostnader

1. Var medveten om dina nuvarande matkostnader:

Första steget är att förstå hur mycket du har spenderat tidigare på mat. Genom att beräkna din genomsnittliga månatliga kostnad under det senaste året får du en bra uppfattning om hur mycket du bör spendera varje vecka på matinköp.  Med hjälp av ditt kontoutdrag letar du fram alla transaktioner hos din matbutik. Dela summan med 12 och sedan dela med 31 dagar och gångra med sju dagar för att veta hur mycket du maximalt får lägga per vecka på dina matinköp i snitt.

2. Handla online för bekvämlighet och kontroll:

Genom att handla online undviker du impulsköp och håller dig till din inköpslista. Vill du hellre gå fysiskt till affären så planera din veckohandel och motstå frestelsen att göra flera besök i affären varje vecka. dock tycker jag handla online är inte bara bekvämt, det hjälper också dig att hålla dig inom budgeten.

3. Planera veckohandlingen och handla på torsdagar:

Genom att göra den stora veckohandlingen på torsdagar har du kontroll över helgens matsituation och undviker att behöva göra dyra nödköp. Komplettera sedan med färsk frukt, grönsaker och frukostvaror efter behov på måndagar eller tisdagar. Veckohandling på torsdagar: En strategi för framgångsrik matbudget. Du vet lika väl som jag att om du veckohandlar måndagar så är du med högsta sannolikhet tillbaka i affären på fredagen och då är du extremt shoppingsugen inför helgen. Mycket, mycket dyrare för din plånbok.

4. Var smart när du handlar:

Att gå till affären när du är mätt och lämna barnen hemma minskar risken för impulsiva köp och konflikter. för min del så är det dessutom absolut billigast att inte blanda in min make i mathandlingen…hahaha!

Ytterligare tips för att hålla matkostnaderna nere:

  • Maximera användningen av ingredienser för att undvika matsvinn och onödiga inköp.
  • Välj budgetvänliga alternativ för att hålla kostnaderna nere.
  • Släng aldrig mat.

Att hantera matkostnaderna behöver inte vara komplicerat. Genom att vara medveten om dina inköp, planera smart och hålla dig till en budget kan du njuta av god mat och samtidigt spara pengar. Följ dessa enkla steg för att optimera din matbudget och skapa en sundare ekonomi för din familj.

För mer läsning kring matkostnader och matbudget, kolla in dessa inlägg

Ha en fin dag nu!

/Mathilda

Våga prata pengar!

Få saker är så emotionellt laddade som pengar. Det är en källa till stress, ångest och osäkerhet för många. Vi bär på våra ekonomiska bekymmer som tunga bördor, ofta i tystnad, av rädsla för att bli dömda av andra. Om vi istället för att dra oss undan skulle våga dela våra erfarenheter och plötsligt kan den som ekonomiska problem få massor med tips och stöd från sina nära. Kanske kan det för dem med mer pengar bli lättare att känna tacksamhet för det man har?

En Personlig tanke om att våga prata pengar

Som en med närmare 70k följare på Instagram, är det inte så mycket en djup rädsla jag känner för att dela faktiska siffror om min ekonomi. Det är mer den där svenska jantelagen som håller mig tillbaka – du vet, den rösten som säger: ”Vem tror du att du är att prata belopp på Instagram?” Det är som att jag konstant ifrågasätter min egen rätt att vara ärlig om min ekonomi.

Jag har nu börjat se saken från ett annat perspektiv. Jag inser att min ärlighet och mina erfarenheter faktiskt kan vara till nytta för andra. Det handlar inte bara om mig – det handlar om att skapa en plattform för äkta samtal och gemenskap där vi kan dela våra framgångar och våra misslyckanden, våra segrar och våra utmaningar.

Det är dags att bryta tystnaden kring pengar och öppna upp för en mer ärlig och öppen dialog. Det är dags att skapa en gemenskap där vi kan dela våra framgångar och utmaningar, där vi kan stödja varandra på vår resa mot en bättre ekonomisk framtid. Så låt oss våga prata pengar och tillsammans skapa ett forum där fler får möjlighet att nå sina ekonomiska drömmar.

Jag vill att mitt Community ska vara en sfär där man får kommentera utan att jag eller någon annan är där med pekpinnar.

Du vet var du hittar mig va? Instagram, tiktok samt i mina veckovisa flaskpost utskick 🙂

Välkommen in till @overtillannat och snacka pengar du med:-)

Trevlig helg!

/Mathilda

 

Min dröm, kunskapen om kontotricket når millioner!

Inte trodde jag, när jag postade mitt första inlägg på Instagram om min budgetmetod kontotricket, att jag några år senare skulle sitta här som egen företagare med över 65 000 följare på Instagram. Att jag får dela med mig av mina erfarenheter kring kontotricket till närmare 1 miljon konton på instagram de senaste 30 dagarna.  Men hur startade allting?

 

Sagan om kontotricket!

Min business bygger på “min” metod Kontotricket, en metod jag skapade när jag var i 20 årsåldern. Jag har då kommit ur ett stormigt förhållande där jag lämnades kvar med en trasig ekonomi. Jag hade då min dotter Vendela på heltid och ekonomin var mycket stram. Vardagen kantades av mycket oro kring just ekonomi.

Att bli förälder innebär ju att ge sitt barn dom bästa förutsättningarna till ett bra liv. Det gjorde jag, jag gav mig fasen på att Vendela skulle få den bästa uppväxten. Jag insåg att jag måste få ordning på mina inkomster och utgifter, så gick till banken för att få ut mitt kontoutdrag ett år tillbaka. Jag började sortera upp i kategorier och markera med överstrykningspenna. Kategori för kategori blev klar och jag fick en överblick över hur det såg ut. Det var inte nattsvart, men jag behövde kavla upp armarna.

Slitsamt och lyckosamt

Jag tog extrajobb, ett par stycken, och vi flyttade till en mindre bostad. Allt för att fylla dom ekonomiska hål som hade skapats under det förra förhållandet. Sakta men säkert tog jag mig tillbaka, men det tog både tid och energi. Det resulterade i mindre tid med min dotter, vilket sved då, men som jag är glad för nu. Hade jag inte gjort den prioriteringen hade jag inte kommit nånstans. Jag kom ut på andra sidan med en erfarenhet som jag idag är rätt tacksam för. Den erfarenheten ledde mig till Kontotricket, mitt skötebarn och grundsten i mitt alldeles egna företag. Det känns overkligt när jag tänker på det. Jag vill egentligen bara uttrycka en tacksamhet till att jag får göra detta.

onlinekurs kontotricket
Min kurs kontotricket öppnar för nya elever som finns på min väntelista den 25/3!

Anmäl dig till väntelistan för min kurs i kontotricket utan köpkrav här.

På min hemsida möts du av guidning i privatekonomi i glada färger och lättsamhet, hoppas du vill hänga med mig där!

Över till annat | Få ett liv du älskar på en budget du förstår och har råd med. (overtillannat.se)

 

/Mathilda

Undvik ”Fattigjanuari” och Skapa en Hållbar Julbudget redan nu!

Nu är det Februari och julen känns överstökad och det är en evighet till nästa gång det är dags för att öppna plånboken på vid gavel och handla för 1000-tals kronor. Inte sant?

Men många som läser detta står fortfarande i en  kall dusch av ekonomisk stress efter firandet? Det är nu kreditkortsräkningarna gör sig påminda på riktigt efter all julhandel. Du är inte ensam. Många  hamnar i ”fattigjanuari-fällan”, där pengarna tar slut och budgeten skriker. Även om den så kallade fattigmånaden är förbi så har det börja sippra över till både februari och mars innan många är på banan igen ekonomiskt. Men lugn, fortsätt läsa så kanske min julstrategi kan vara till hjälp för dig för att slippa få denna stress i januari och februari 2025! Idag delar jag med mig av några enkla och smarta ekonomiska strategier för att undvika den där årliga ekonomiska baksmällan och istället njuta av en stressfri jul och nyår. Allt handlar om att skapa en hållbar julbudget redan nu!

Förbered Dig i Förväg: Skapa en Julbudget redan nu

För att undvika ”fattigjanuari” är det avgörande att skapa en realistisk julbudget i förväg. Men låt oss vara ärliga, det är lätt att fastna i impulsköp och överskrida budgeten under högtiden. Så hur kan vi undvika detta?

Dela Upp Kostnaderna: Ett Exempel

Tänk dig att du räknar ut att du behöver 7000 kronor extra i december för att täcka julens kostnader utan att behöva ta till kreditkort.  Här brinner det till i mångas huvuden och man går i försvarsställning direkt med orden: Vi handlar inte julklappar för så mycket pengar! Nej, det gör inte vi heller men jul och nyår är så mycket mer än julklappar. Istället för att försöka komma över denna summa på en gång, varför inte fördela den över flera månader? Om du har 10 löner fram till december, kan du enkelt sätta av 700 kronor från varje lön. Genom att dela upp kostnaderna blir det mycket lättare att hantera och undvika ekonomisk stress.

Ta Kontroll över Din Ekonomi

Genom att ta kontroll över din ekonomi och planera i förväg kan du undvika att hamna i ”fattigjanuari”-fällan. Skapa ett julkonto där du regelbundet sätter in dina avsatta pengar varje månad. På så sätt kan du bygga upp en buffert som hjälper dig att njuta av julen utan att riskera din ekonomiska stabilitet.

Långsiktigt Tänkande: Skapa En Jämn Ekonomi

Att undvika ”fattigjanuari” handlar inte bara om att överleva en månad utan pengar. Det handlar om att skapa en hållbar ekonomisk framtid för dig själv. Genom att tillämpa denna enkla strategi kan du skapa en jämn ekonomi över hela året och undvika ekonomiska svårigheter, inte bara under julen.

Att skapa en hållbar julbudget handlar om mer än bara att undvika ekonomisk stress under en månad. Det handlar om att ta kontroll över din ekonomi och skapa en ljusare framtid för dig själv och din familj. Så nästa gång du planerar för julen, kom ihåg att tänka långsiktigt och fördela kostnaderna på ett smart sätt.

Jag hoppas att dessa tips har varit till hjälp för dig när du planerar din ekonomi inför julen. Ta hand om dig själv och ha en underbar och stressfri jul 2025!

Du kan läsa mer kring högtider och pengar här!

 

/Mathilda