8 dåliga konsumtionsvanor som kan skada dig i längden.

Det är i tanken ganska enkelt!

Om du vill spara pengar (eller nå vilket ekonomiskt mål du än har) måste du hålla dina utgifter i schack. Dåliga utgiftsvanor kan skada dig i framtiden, om du inte tar kontroll över dem. Även om det kan verka svårt att kontrollera dina utgifter, är den goda nyheten att det är helt i din kontroll. Du har makten att spendera eller inte spendera. Du styr detta helt och hållet! Bra va?

Många har koll på sina fasta kostnader såsom hyra, el, bilen, mobiltelefon, men man glömmer de rörliga som konsumtion. Vad shoppar du för per månad? Eller ännu viktigare siffra. Vad shoppar du för per år? Hur stor del av din inkomst går till kläder, skor, inredning, hudvård, godis, dryck, julklappar och presenter? Det är inte många där ute som vet det. Jag vet att jag shoppade för 51312:- under 2022. Men då är shopping i min budget allt det där som inte är mat eller fasta/återkommande utgifter.

Ta en kik på ditt kontoutdrag och börja räkna. Hur många gånger per vecka drar du ditt kort egentligen? Om du är redo att börja ändra dina utgiftsvanor, bör du börja med den här listan. För både du och jag vet att det finns stora hål som behöver fyllas i de flesta svenskars ekonomi i dessa inflationstider.  Jag delar med mig av 10 dåliga konsumtionsvanor som kommer att skada dig.😱

10 dåliga konsumtionsvanor som kommer att skada dig

#1 – Spendera pengar innan du har dem 

Jag pratar inte bara om att ha en plan för dina pengar när de kommer in. Jag talar om att du faktiskt spenderar pengar du inte har, med avsikten att betala tillbaka dig själv. Du kan spendera på kreditkort, ett konsumtionslån eller ta från dina besparingar.

Det här är ett farligt spel. Detta konsumtionsbeteende resulterar i en oväntad utgift som dyker upp senare. Utan att veta ordet av så kan du inte betala tillbaka så mycket som du tänkt och du börjar betala av ”minsta möjliga” som står utskrivet på fakturan. Nu börjar det bli dyrt på riktigt för nu kostar det dig dyr ränta. Det gör dig ytterligare eftersatt ekonomiskt och gör det svårare och svårare för dig att komma ikapp.

#2 – Dagligt unnande

Vi är alla skyldiga till att skämma bort oss själva då och då. Men när det sker på en daglig basis kan det leda till stora problem med din budget. Små, dagliga unnanden verkar ofarliga eftersom kostnaden inte är något att oroa sig för. Tvärtom, den lilla, till synes ofarliga kostnaden kommer att öka när den spenderas varje dag.

Visst är du värd allt du vill ha, men skulle du inte hellre ha råd med något större? Att kontrollera dina utgifter nu hjälper dig att nå dina större önskningar.

#3 – Impulsköp

Precis som små, dagliga unnanden kan bli dyra i längden så gäller det även impulsköp. När du spenderar pengar på impuls har du inte kontroll. Dina känslor har kontroll. Ge inte dina känslor kontroll kring din shopping. Det är aldrig en bra idé.

#4 – Låna till större inköp

Vissa stora inköp kan inte köpas utan lån. Saker som hus och bilar är uteslutna från detta. Det jag syftar på är större inköp som man kunde (och borde) ha sparat till, t.ex. möbler. Ta nu för vana att istället spara ihop till denna typ av konsumtion. Det ger dig även tid att reflektera kring om detta verkligen är ett nödvändigt köp.

 

 

#5 – Ansöker om butikskreditkort för att få rabatt!

Ååååå nej! gör inte detta!

Tjejen i kassan kan vara så övertygande att detta är en toppenlösning för dig. Wow! Du får 10% rabatt på ditt köp ju!  Saken är den att du inte riktigt sparar 10% på ditt köp. Butikskreditkort bör inte öppnas bara för rabatten. Beloppet du betalar i ränta är vanligtvis mer än rabatten ändå. Var smart med de kreditkonton du öppnar.

#6 – Låter FOMO styra

FOMO är rädslan att missa något. Om dina vänner åker på en härlig weekend så betyder det inte att du måste följa med! Lättare sagt än gjort, jag vet. Att låta FOMO bestämma över dina utgifter är en vana du måste bryta. Det kommer alltid att finnas saker som låter bra att göra men som inte hjälper din situation.

#7 – Att säga ”ja” när du inte borde

Att säga ”ja” till att spendera pengar du inte borde spendera är en dålig vana. Oavsett om du känner dig skyldig och vill hjälpa en vän, eller inte vill tacka nej som i punkt 8.

Vi svenskar är inte alltid bra på att säga ”nej”, men det betyder inte att vi inte ska försöka! Nästa gång någon ber om att få låna pengar, eller om du inte har råd att köpa en riktigt så dyr födelsedagspresent som alla andra vill lägga ihop till, säg nej och förklara.  Du kommer inte att förlora några vänner för att du sa nej. Om du gör det, var de inte riktiga vänner i alla fall.

#8 – Att komma med ursäkter

Att komma med ursäkter för dina dåliga konsumtionsvanor håller dig fast i samma cykel. Du måste ta ansvar för dina ekonomiska beslut och vända på saker och ting. Inga fler ursäkter! Om du spenderar pengar, ÄG DET! När du har tagit ägarskapet, så börjar du automatiskt göra förändringar för att fixa ett eventuellt problem.

Äg dina pengar! Låt inte dem äga dig!

Blir du träffad av någon av dessa punkter eller har du kontroll över situationen. Skriv och berätta i kommentarerna. Kanske någon där ute blir inspirerad av just din kommentar att göra en förändring.

Hej för nu!

/Mathilda

 

Barnens aktiviteter! En väl dold utgift!

Har du koll på vad dina barns aktiviteter kostar per år?

Erkänn nu:-) Det du tänker direkt är träning- och medlemsavgiften du betalar en gång per år.  Men att endast tänka avgiften för träningen är så fel ute. Mina hemmavarande barn utövar 4 st olika aktiviteter i helt olika prisklasser. Men bara den senaste veckan har vi betalt ut över 5000:- i kostnader kring dessa aktiviteter. Två av sporterna ligger absolut i den dyrare prisklassen och det är ridning för mellantjejen 15 år och hockey för minstingen på 11 år och därutöver är det fotboll och futsal. Vår äldsta dotter på 24 år har sedan länge flyttat hemifrån och betalar för sina egna aktiviteter…haha!

Ridningen betalas 2 ggr per termin och låg denna gång på 3900:- och grabbens hockey cup sista helgen i mars skulle betalas på 1100:-. Mastig summa som plötsligt ska ut. Men vi har en plan för detta. I våra beräkningar kring barnenes aktiviteter så har vi med tränings- och medlemsavgifter, utrustning, kläder, cupavgifter, avgifter för hopptävlingar. Det enda vi inte har med i denna kategori är bensinkostnaderna för allt körande till matcher och tävlingar. De pengarna förvaras i en annan kategori. I vår familj kostar våra barns aktiviteter ca 23000:-/år. Ändå är både jag och min man duktiga på att leta efter utrustning på second hand. 23000:-!!!  För oss är det mer än vad jag har ut i månadslön.  Detta kräver sin planering helt klart och är en post i vår ekonomi som har en hög prioritet. Men det vi gör är att vi öronmärker i vanlig ordning. Varje månad sätter vi av 2000:- till kategorin ”aktiviteter”. Pengarna får ett jobb och går inte iväg till något annat.

Ok, jag ställer frågan igen: Vet du vad dina barns aktiviteter kostar ert hushåll per år och hur gör du för att ha råd med detta? Kommentera gärna och berätta!

 

Hej för nu!

/Mathilda

Investera dina pengar med balans!

Spendera pengar, visst har det väl en något negativ klang? Om vi istället säger investera pengar, hur känns det ordet på tungspetsen? Om ni frågar mig får det en mer positiv klang. När man hör ordet investera kopplas det ofta ihop med att man exempelvis investerar på börsen alltså att man investerar pengar för att i slutändan förhoppningsvis få ut pengar. Jag väljer att se mina investeringar inte bara som investering i pengavärlden utan också investering i våra två andra livskonton tid och energi. Livskontona tid, energi och pengar berör vi i podden Slut på kontot och dessa tre hör ihop. Dom är som Knatte Fnatte Tjatte, dom tre vise männen, tripp trapp trull, ja ni fattar.

 

Att hitta balans mellan dessa tre livskonton är inte alltid lätt. Men självklart har vi i podden ”slut på kontot” utvecklat vad vi menar med detta. så klicka på bilden till vänster om du vill lyssna på vårt resonemang:-)

Den senaste veckan har jag och min man investerat jättemycket pengar får att spara in på energikontot. Vi har precis kommit hem från vår fantastiska resa till Österrikiska alperna. OMG vilken upplevelse! Lite längre ner har du ett axplock av mina bilder från vårt livs resa.

Jag har varit där tidigare men ingen annan i min familj. Det kändes så roligt att äntligen få visa min man och mina barn denna fantastiska plats. Kunde vi gjort denna resa på ett mer ekonomiskt sätt? Absolut att vi kunde! T.ex. genom att bila ner, hyra en lägenhet och laga maten själva o.s.v. Men denna gång belastade vi vårt pengakonto hårdare för att fylla på energikontot mer. Vi bodde på hotell, flög ner och fick maten serverad vid varje måltid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du med på mitt resonemang?

Vad jag vill med detta blogginlägg är att du ska fundera över vad dina investeringar ger dig och inte bara se utgifter som något negativt. Hur tänker du kring detta? Skriv nedan så snackar vi i kommentarerna:-)

Hej för nu!

/Mathilda

Ska ont i halsen sabba mitt stora sparmål!

God förmiddag!

Kul att du har hittat hit till bloggen som gör det där stela ämnet pengar lite roligare. För det vet vi ju alla att vi svenskar pratar inte om pengar. Jo kanske när plötsligt elpriserna rusar, bolåneräntorna är obehagligt obekväma och matpriserna lever sitt eget liv. Ja, då börjar vi vrida på oss runt om i landet och ämnet nubbar våra läppar både i lunchrummet på jobbet, som hemma med din partner på ett helt nytt sätt.

Det är ju så att ingen kan ducka för sin ekonomi just nu. Man kan ducka under kortare perioder och många gjorde det under pandemin. Redan för 3 år sedan blev många svenskars ekonomi mer ansträngd. Men när restriktionerna släppte och många fick återgå till sitt arbete och företag började åter på nytt att anställa ja då kommer nästa smäll.

INFLATIONEN!  Detta tär hårt på vår ekonomi! Sakta men säkert minskar värdet på våra pengar och du får mindre att leva på. De senaste 4 åren har jag pratat så otroligt mycket om detta på mitt instagramkonto @overtillannat 

Det är så oerhört viktigt att man hela tiden tänker framåt i sin privatekonomi. När jag säger detta så möts jag ofta av ett påstående: Men hur kul är det? Man måste ju få leva i nuet också!

Känner du igen dig? Brukar du tänka så? Men vet du va, om du inte tänker framåt rent ekonomiskt så kommer du aldrig med riktigt gott samvete att leva i nuet. Jag ska visa dig på ett exempel.

I skrivandets stund sitter jag med datorn i sängen och surar! Jo jag vaknade nämligen med ont i halsen. Denna negativa nyhet kan jag ta alla dagar om året förutom när jag om 3 dagar ska få checka av ett av våra största sparmål på många år.

Hela familjen drar till Österrikiska alperna för en veckas skidåkning och förhoppningsvis även känna oss pigga och friska under tiden.  Men hur är detta möjligt i en brinnande inflation. Jo vi har de senaste 20 åren öronmärkt våra pengar. Varenda krona som kommer in i vår ekonomi får en uppgift. Inga pengar ligger och skvalpar utan en arbetsuppgift.

Grunden i detta tänk är att vi har ett flertal bankkonton som är förvaring av dessa pengar med olika syften. Som t.ex. denna resa. Pengarna för denna resa och framtida tänkta resor sitter på vårt konto Rese/nöjeskonto. Vi sparar varje månad in på detta konto och inga av dessa pengar får gå till fasta kostnader, mat eller shopping. De är öronmärkta för upplevelser för vår familj. Anledningen till att vi kan göra denna resa i brinnande inflation är att vi även under alla år byggt buffert i alla de andra kategorierna också.

På det här sättet bygger du en stabil ekonomi som fungerar som en krockkudde i tuffare ekonomiska tider. Oj, oj, oj, detta inlägg kan bli hur långt som helst men i stället hänvisar jag till ett tidigare blogginlägg ”7 bankkonton alla borde ha och varför”

Min rekommendation är att klicka in på detta blogginlägg och läsa samt börja följa mig på instagram för att få daglig inspiration till hur du även i framtiden kan ”leva i nuet” utan att samtidigt ha ont i magen:-)

Hej för nu!

/Mathilda

 

Nu drar jag igång bloggen på riktigt! :-)

Hej!

Mathilda Vernersson heter jag AKA ”över till annat” som många känner till mig som på internet.  Ja vilken resa det har varit och fortfarande är. Hur ska jag lyckas hålla en lång historia kort?

Idén med @overtillannat dök upp i mitt huvud under hösten 2018. Jag var tillfälligt hemma på tjänstledighet för jag behövde en paus från jobblivet. Jag har länge tyckt att vardagsekonomi är roligt. Hur får jag mina fjuttiga slantar att räcka till mycket? Det är en ständig fråga och som jag älskar att utforska. Jag har genom åren fått mycket frågor från vänner och bekanta om hur man gör och hur man ska tänka kring sin ekonomi, Så en dag tänkte jag att det kanske finns fler där ute som vill veta hur jag gör för att kunna spara så mycket som möjligt och samtidigt njuta av livet. Det var då Instagramkontot @overtillannat föddes!

Det är inga nya insikter som jag delar med mig av utan mitt ekonomiska sinne väcktes till liv när jag blev ensamstående mamma vid 21 års ålder. Jag hade levt i ett förhållande som resulterat i obetalda räkning, skulder och allmän ekonomisk stress. Något drastiskt behövde hända. Jag skapade en budgetmetod som är lite annorlunda än de flesta andra. Nämligen ”kontotricket” och detta är något som jag pratar mycket om på mitt Instagramkonto och jag kommer prata om den väldigt mycket här på bloggen också.

Ja det var så allt startade. Kontot växte och det resulterade till att jag började skicka ut veckobrev via mail till alla som vill ha mina allra bästa spartips och få motivation kring pengar och hur man kan hantera dem för att få ut så mycket som möjligt:-).

Därefter har jag utökat till både TikTok och Pinterest. Men icke att förglömma…. Min och min kollegas poddbebis ”slut på kontot”. Podcasten som gör ett stelt ämne lite roligare:-). Det är ett fantastiskt roligt projekt att jobba med.

Helt plötsligt dyker det upp ett email i min inkorg från chefsredaktören på Nyheter 24. Min första tanke var att någon skojade med mig hahaha. Men efter lite research så visade det sig att det stämde. I korta drag stod det:

”Vi undrar om du skulle vara intresserad av att börja blogga på vår nyhetssajt”

Men hur kul! Detta ska bli så roligt att få skriva om pengar på svenska här på Nyheter 24. Ja, jag skriver ju inte på något annat språk vanligtvis utan det jag menar är att i mina kanaler så används det ett enkelt språk även om det handlar om ekonomi. Jag tycker att det många gånger fallerar där. Så fort det pratas pengar och ekonomi så blir det ofta krångligt.

Det jag utlovar här på min blogg det är att jag kommer på ett lättsamt sätt dela med mig av alla mina kunskaper kring hur du får pengarna att räcka så länge som möjligt men samtidigt få de andra två livskontona i harmoni. Nämligen tid och energi. Dessa tre livskonton mår som bäst när de får leva i harmoni helt klart:-)

Jag har tidigare bloggat väldigt sparsamt på min hemsida overtillannat.se och de inläggen är nu flyttade hit. Så det är bara att läsa vidare här nere.

Nu till min fråga: Vad önskar du att jag skriver om här på bloggen? Vad tycker du är svårt och vad strider du med kring din vardag och dina pengar? Kanske jag har några knep som kan hjälpa? 🙂 Skriv gärna en kommentar.

Hej för nu!

/Mathilda

 

4 grundpelare för att sänka din matbudget!

Har du hittills inte behövt tänka så mycket på en matbuget?

Eller gillar du att ha kontroll över matkostnader?

I vilket fall som helst så så befinner vi oss i en tid (hösten 2022) som är mycket dyrare än var det var för bara 6 månader sedan. Något som är säkert är att vi inte ser några lättnader i närtid. så vad kan du göra i denna inflation? Hur kan du tänka i vardagen för att ge lite lättnad för din plånbok?

Jo, många stirrar sig blinda just nu på kostnader som vi inte kan påverka och dessutom så skenar de iväg. Jag pratar om elen, drivmedel och våra bolån. Jo vi kan påverka genom att cykla till jobbet och att sänka värmen i vårt hus så mycket det går och försöka förhandla med banken om räntan. Men vad hände med de kostnader i vardagen som du faktisk kan påverka här och nu. Vad tänker jag på undrar du? Jo maten och din shopping!

Det är nämligen så att nästan alla jag frågar vet vad de lägger på sina bolån och vilka deras s.k. fasta kostnader är varje månad. Men när jag ställer frågan hur mycket kostar familjens mat i snitt per år? Då har man ingen aning och sanningen är att den ligger så mycket högre än vad du tror.

Vi har alltid tidigare haft en väldigt låg matbudget. Nu är det lite svårare p.g.a. matpriserna men vi ligger runt 5000:- och detta är då två vuxna och två barn med åldrarna snart 15 och 11 år. Hur gör vi detta? Jo jag har 4 st grundprinciper som jag följer och de kommer här:-)

 

1. Byt ut månadsbudget till veckobudget

Om du vet vad du kan lägga på mat under en månad så stirra dig inte blind på den summan. För hur du än vrider och vänder så behöver du ha mat varje dag. Dela månadsbeloppet på det antal dagar som månaden har, gångra sedan med 7 (dagar per vecka) så vet du hur mycket du har att spendera varje vecka:-)

Detta gör din matbudget mycket tydligare för dig och enklare att hålla. För om du första veckan när du står i affären ska tänka ”jag måsta ha pengar till slutet av månaden”, ja det gör jobbet mycket svårare än att endast tänka 7 dagar framåt.

2. Handla på Torsdagar

Jaaadååå! Jag lovar att det blir billigare för dig.

Det vanligaste är att man veckohandlar på Söndagar eller Måndagar. Det som ofta händer då är att man inte riktigt vet hur helgen kommer att se ut. Detta resulterar i att man åker till affären en gång till precis innan helgen och kompletteringshandlar. Jag lovar dig att den handlingen blir 100% dyrare än om du hade vänt på det. Veckohandla istället på Torsdag eller fredag. Du vet hur helgen ser ut och du köper all den där goda maten du vil ha under helgen och lite basvaror för mån till ons så ni klarar er. På Måndagen kan du komplettera med t.ex. mjölk, grönsaker och frukt. För försök inte lura mig nu, jag vet att om du kompletteringshandlar på fredagen så åker det massa goa grejer som du är sugen på och det blir mycket dyrare…hahaha, visst har jag rätt?

3. Släng ingen mat

Jag menar det! Absolut INGENTING!

Spara de där tre köttbullarna och 4 klyftpotatisarna. Släng inte sista lilla pajbiten eller 2 dl ris som blev kvar. Alla dessa pytsar med rester kan bli en hel måltid för familjen. Vi har restfest på onsdagar vilket innebär att alla denna mat ställs fram som en buffé. Därefter kompletterar jag om det behövs med lite mer köttbullar och en fräsch grönsallad till. Kom ihåg det släng ingen mat. Det är bara snorrika människor som kan ta sig den friheten;-)

4. 50:- vecka

Detta är hardcore. Det innebär att lite då och då får jag endast handla för 50:-/person i hushållet den veckan. Detta har jag kört i många många år och det är verkligen härligt att få tömma kyl, frys och skafferi och att allt kommer till användning. Dock med den inflation vi nu har så är 50:- väldigt svårt och jag brukar landa på ca 75:-/person.

Testa det en vecka som ni vet kanske är lite lugnare och inga gäster kommer på besök:-)

Ja dessa är 4 st tillvägagångssätt som kommer göra underverk för din ekonomi. Jag lovar.

Om du vill lära dig ännu fler tips och trix för att pressa din matbudget så lyssna på avsnitt 36 och 37 av min och min vän Emelies podcast ”Slut på kontot” Du hittar dem här nedanför (klicka på bilden).

 

 

 

 

 

 

 

Vilket är ditt bästa tips för att hålla nere matkostnaderna?

Ha det gott tills vi hörs igen!

/Mathilda

Sju bankkonton alla borde ha och varför!

Ja du läste precis rätt. Jag rekommenderar alla att ha minst 7 st. bankkonton. Varför det? Ja det ska jag förklara alldeles strax. Mellan dig och mig så vill jag helst skriva 8 st. och det är för att ISK alltså investeringssparkonto inte är med här i listan. Jag anser inte att ISK är ett konto man hanterar i vardagen, utan det är mer ett konto som är avsett för långsiktigt sparande. För att placera i ett ISK bör man inte behöva röra pengar de närmsta 3 åren skulle jag säga.

Så varför sak du hålla på och krångla med så många konton?

Rent rationellt så vet vi människor att det bara är att sätta av pengar till sparkontot och sedan låta dem vara. Eller hur? Men våra hjärnor fungerar inte så. Vi gör hela tiden systematiska tankevurpor. Ett exempel är impuls-shopping. Det triggar hjärnans belöningssystem till 100% eftersom belöningen är omedelbar i form av ett nytt plagg eller en ny pryl.

Det är alltså inget konstigt om du inte vet hur man sparar för din hjärna är programmerad att fatta beslut som gynnar dig på kort sikt, alltså shop til you drop. Detta behöver du stoppa för att kunna lära hjärnan att det är positivt att avstå ett köp. Du behöver helt enkel få dina kickar från att sapra pengar istället. Din hjärna behöver rent visuellt se saldot på ditt konto öka. Allt handlar om hur du tänker när det kommer till sparande och din konsumtion. Har du svårt att lägga undan pengar varje månad så beror det oftast på att din hjärna motarbetar dig.

När du jobbar med flera konton i din ekonomi så ger du varje krona som kommer in en arbetsuppgift och på så sätt lurar du din hjärna till att spara. Allt handlar om hur du tänker när det kommer till sparande och din konsumtion.

Nedan följer nu uppställningen över de konton du behöver och varför. Det viktiga i kråksången är att du också sätts över så mycket som behövs till varje konto månadsvis och inte överskrider summan.

Kontouppställning

 1. Lönekonto: Ja, namnet säger ju sitt. Detta är kontot för dina inkomster. Här landar din inkomst i endast någon sekund innan den skickas vidare till dina olika förvar eller konton.
 2. Matkonto: Jag kan inte nog trycka på vikten av att ha ett separat matkonto. Särskilt om du har en känsla av att det går iväg för mycket pengar i denna kategori. Varje gång du ska handla mat i matbutiken så tar du u från detta konto.
 3. Shoppingkonto: Detta är ett superviktigt konto för att få upp ögonen för ditt eget köpbeteende. Eftersom du varje gång ska handla något (som inte är mat )behöver du ta ut från detta konto. Då får du en perfekt lista över alla nödvändiga och onödiga köp du gör. Bra va! 😉
 4. Räkningskontot: Här är kontot för alla dina fasta kostnader. Fasta kostnader kan fortfarande variera över tid, men det jag menar är alla återkommande kostnader som barnomsorg, hyra, försäkringar, drift och streamingkostnader. Dessa kostnader ska alltid betalas från detta konto. Se nu till att din månadsöverföring hit är lite högre än du tror. då har du en buffert till vinterhalvåret när t.ex. uppvärmingen är dyrare för ditt hus.
 5. Bolånekonto: Ett bolånekonto är ju såklart inte något du behöver så länge du inte äger din egen villa eller lägenhet. Bolånekontot är det s.k. servicekontot som banken kopplar till för betalning av dina bolån. En återkommande fråga till mig om detta konto är: ”Varför ha ett separat konto för bolån? De summorna är ju ungefär lika varje månad och dras med automatik från lönekontot”. Jo det kommer du ha svaret på inom 6mån. För i skrivandets stund är det våren 2022 och räntorna går upp i rasande fart Genom att varje månad sätta av ett belopp till ditt bolånekonto som täcker dina lån plus lite till då skaffar man sig en s.k. räntebuffert.
 6. Semester/Nöjeskonto: Det här kontot är helt klart en smaksak. Semester och resor är inte viktigt för alla. Men för vår familj är detta ett jätteviktigt konto. Funnymoney gör underverk att ha undansatta på ett separat konto. du vet precis hur mycket pengar du kan spendera under din semester.
 7. Buffertkonto: En buffert är en påse pengar som du endast använder till oförutsedda utgifter som hastigt kan uppkomma. Syftet med att ha en buffert är att helt och hållet bygga trygghet i din ekonomi. Den fungerar som en slags ekonomisk stötdämpare. Buffertsparande skiljer sig helt ifrån andra typer av sparanden. Men det har ni nog förstått att jag tycker då jag förespråkar helt olika konton för olika sparanden.

Hur mycket ska man då föra över till varje konto. Ja titta på din ekonomi. Vad har de olika kategorierna kostat dig per månad om du kikar historiskt?

Hur du lägger upp och lever efter min budgetmetod kontotricket på mest effektivt sätt, ja det beskriver jag exakt i min bok kontotricket. Den finns som e-bok och som tryckt bok. Denna vecka fyller boken dessutom 1 år och jag har ett erbjudande till dig. Fram t.o.m. den 28/5-2022 om du köper min bok kontotricket så får du min andra ebok ”177 spartips i vardagen” på köpet. Se erbjudande och prisbild nedan. Lägg båda böckerna i varukorgen och använd rabattkoden GRATTIS så för du kampanjpriserna. Klicka på någon av bilderna för att komma till kampanjen

Ha det fint så länge så ses vi på insta!

/Mathilda

Gör det enklare att spara pengar under 2022

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Det har blivit uppenbart att nu, mer än någonsin, är det dags att prioritera sparande. Men att spara pengar kan kännas mer komplicerat än det faktiskt är…särskilt när du känner att du drunknar i utgifter.. För att enkelt spara pengar 2022 behöver du en plan att följa. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av 4 steg för att hjälpa dig att spara pengar i år.

Låt oss vara ärliga… att spara pengar är inte alltid kul, men det är viktigt om du vill ha den sinnesfrid som kommer med ekonomisk säkerhet. Tack och lov behöver det inte vara svårt att spara pengar. Nedan är fyra steg för att göra det enkelt att spara pengar, och jag vågar säga…kanske till och med roligt.

 

1. Fundera på vad du vill.

Om du inte tar dig tid att tänka på vad du vill spara pengar till, är chansen stor att du inte kommer att spara pengar alls. Å andra sidan vill vi ibland spara pengar till allt under solen eftersom samhället säger till oss att vi behöver allt.

Även om det skulle vara trevligt att ha råd med allt i livet, är det bara inte möjligt. Därför är det viktigt för dig att tänka igenom vad DU vill spara till. Inte vad samhället säger åt dig att spara pengar till. Inte vad din vän sparar pengar till. Det handlar om att ta reda på vilka sparmål som är viktigast för dig och din familj.

Börja med att ta några minuter för att brainstorma allt du vill spara pengar till. Håll inte tillbaka på den här listan. För att hjälpa dig komma igång, svara på frågorna nedan. Du kanske blir förvånad över vad de avslöjar!

 • Hur gillar du att spendera din tid?
 • Vad är du glad över att spendera dina pengar på?
 • Vilka utgifter gör dig nervös eller orolig?
 • Hur ser ekonomisk trygghet ut för dig?
 • Kommer det något i ditt liv som kommer att kosta en betydande summa pengar?

Dessa frågor kan hjälpa dig att avgöra vad du vill spara till. Kanske har du lärt dig att det du verkligen värdesätter är att umgås med din familj och att utforska nya platser. Om så är fallet skulle det vara viktigt för dig att spara pengar för resor.

 

 

2. Prioritera dina mål.


Nu när du har tagit dig tid att tänka igenom vad du vill spara pengar till är det dags att prioritera dessa mål. I grund och botten är det dags att fråga dig själv vad som är viktigast för dig och din familj.

Personligen har vår familj prioriterat att ha ett större sparande till resor under en längre tid, samt att bygga upp en ordentlig buffert då jag har tagit steget till egenföretagande. Sen hade jag älskat att göra fint i vår trädgård. Men då jag ej har kunskapen eller tiden så faller det mycket långt ner på vår prioriteringslista då det skulle kosta mycket pengar om någon skulle göra det åt oss 🙂

Lägg tid på att granska din lista och ringa in bara några få mål som du vill fokusera på från och med idag. 

 

3. Bestäm vad du behöver spara.

 

Nu när du har 1 eller 2 sparmål i åtanke är det dags att få en realistisk uppfattning om hur mycket du bör avsätta varje månad för dessa mål. När det gäller att förstå hur mycket man ska spara varje månad, gillar jag att börja med slutet i åtanke.

Låt oss säga att du vill spara 10000 SEK till jul och nyår. Du har bestämt dig för att du vill ha det här beloppet sparat under de kommande 7månaderna. För att nu ta reda på vad det innebär för dig varje månad behöver du bara dividera det med antalet månader tills du vill nå det målet. I det här fallet skulle vi ta 10000:- och dividera det med 7 för att få ca 1400:-. Det betyder att du skulle behöva spara 1400:- varje månad i 7månader för att nå ditt mål jul och nyårskassan.

Det bästa sättet att enkelt spara pengar är att skriva en realistisk budget för dig själv eller din familj. Din budget är planen som hjälper dig att nå dina sparmål. Om tanken att skriva en budget skrämmer dig, tänk på det så här: din budget är helt enkelt en karta för dina pengar. Du har full kontroll över hur du spenderar och vad du spenderar dina pengar på. När du har bestämt dig för hur din budget kommer att se ut, är allt du behöver göra att följa kartan och hålla dig till planen du satt!

Den budget metod jag använder är ju ”kontotricket”. Ni som följer mig på instagram börjar nog få hjärnkoll på vad det innebär. Om du är en av dem som vill lära dig hur du budgeterar för att lura din hjärna till sparande. Klicka här och kolla in mina böcker. E-boken Kontotricket deluxe har en aktiv rabattkod :EXAMEN20 som ger dig 20% rabatt.

 

 

4. Skapa och automatisera ditt sparkonto.

Grattis! Du har tagit dig igenom den svåraste delen av att spara pengar! Du vet vad du vill spara till och hur mycket du behöver spara. Nu är det dags att välja en plats att förvara dina pengar på.

Ett helt vanligt sparkonto för pengar som ska användas inom en snar framtid. Men sparar du på längre sikt så bör du våga ta en liten risk och faktiskt investera pengarna. Kanske inte allt men hälften. Hitta ett sätt att spara som passar dig så det känns bra i magen.

Men nu till det viktigaste. SPARA FÖRST OCH SPENDERA SEN. Se till att ditt sparande är automatiserat. Överföringen ska gå iväg lika snabbt som pengarna kommer in på lönekontot. Ett riktigt bra sparhack är faktiskt att låta lönen gå in på ditt sparkonto direkt och att dina pengar att spendera flyttas till ditt lönekonto med automatik. Är du med? Alltså vänd på det:-)

 

 

Vill du ta reda på vilka mina bästa spartips är. Klicka på bilden nedan.

 

 

https://overtillannat.se/mina-20-basta-tips-for-att-spara-pengar-i-vardagen/

 

Vill du lära dig mer så ladda ner ”SPAREXPRESSEN” här nedan!

 

 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.5.5″ _module_preset=”default”]

Hej för nu!

/Mathilda

[/et_pb_text][et_pb_button button_url=”https://view.flodesk.com/pages/603a0b4d54e757ba3c6601a9″ button_text=”Ladda ner sparexpressen” button_alignment=”center” _builder_version=”4.5.5″ _module_preset=”default” box_shadow_style=”preset6″][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.5.5″ _module_preset=”default”][/et_pb_section]

Nu siktar vi på att bli skuldfria!

Gaaaaaa!

Att sitta med skulder kan riktigt förstöra en hälsa och ekonomi.

Det kan vara otroligt stressande. Stressande för att du inte kan göra det du vill göra med dina pengar. Du har hela tiden ränta och amorteringar som måste går först. Tyvärr är det många gånger så att man blundar för problemet och tänker att det löser sig längre fram. Du öppnar kanske inte posten längre och än värre kanske du tar nya lån för att kunna göra det du vill.

Jag tänkte att jag skulle hjälpa dig på traven att faktiskt komma igång med att öppna dina ögon för problemet. Har du skulder idag som ibland stressar eller hindrar dig från att göra det du vill göra i livet. Då ska du ta och göra följande:

När jag hjälper och coachar i detta ämne så behöver man först jogga efter BHB-metoden. Vad är det? Jo det är tre steg du behöver jobba igenom först för att ta tag i problemet på riktigt. Denna metod hjälper även dig som kanske är skuldfri och vill komma igång med ditt sparande.

B-Bestäm dig: Vad exakt är det du ska göra. sätt gärna upp ett datum då du ska vara skuldfri eller uppnått ett sparmål.

H-Hitta ditt varför: Varför har du bestämt dig. Vad är det du önkar nå så mycket att du blir lite sentimental vi bara tanken. Vad drömmer du om? Detta varför är det som kommer att motivera dig framåt på ett riktigt bra sätt.

B-Börja: Kör nu bara, sitt inte och vänta på bättre tider eller högre lön. Det kommer inte att föra dig framåt på något sätt. Jobba med det du har och kör!

Det finns olika modeller man kan arbeta efter för att betala av sina skulder på bästa sättet. Nedan beskriver jag det sätt jag tycker får med sig hjärnan med på tåget. Man ser antalet skulder försvinna i en snabbare takt. Metoden kallas snöbollsmetoden

Är du med på upplägget? På detta sätt triggas din hjärna att fortsätta i hög amorteringstakt. Om du istället skulle börja med den största skulden så finns riska att du tappar lusten och det blir jobbigt att hålla motivationen uppe.

Men jag vill ändå tillägga att allas situation ser olika ut. Ibland kanske det kan löna sig att först gå på skulden med högst ränta. Denna metod kallas lavin metoden. Detta måste man räkna på lite. Men faktum är att det till 90% av fallen som jag sett och coachat kring så är det de minsta skulderna som alltid haft de högsta räntorna.

Jag har två PDF:er (se bilderna nedan) som hjälper och visualiserar dina framgångar med att betala av dina skulder. Du hittar dem i mitt gratisbibliotek. Har du inget lösenord dit så klicka HÄR

Hitta ditt sätt, men jag hoppas att mitt inlägg i alla fall kan ha inspirerat till en förändring.

Hej för nu

/Mathilda

Så sparar du pengar snabbt, del 2!

Ja då var det då dags för del 2 om hur du sparar pengar snabbt.

Det finns inget superfacit. Men det finns många sätt du kan förbättra din ekonomi. Egentligen finns det två sidor utav detta mynt. Antingen får du höja dina inkomster eller jobba med det du har och minska dina utgifter.

Detta är den andra och avslutande delen och du får nu hintar om hur du på lättaste sätt kan spara pengar genom att ändra på dina vanor och tankesätt. Du ska absolut inte göra allt på en gång utan välj ut några stycken och pröva dig fram. Missade du del 1? DÅ KAN DU LÄSA DEN HÄR!

För att göra det lättare har jag delat in tipsen för att spara pengar snabbt i olika kategorier:

 1. Köpvanor DEL 1
 2. Livsstilsförändringar DEL 1
 3. Bli kung i livsmedelsbutiken
 4. Enkla sparhack
 5. Snabbaste sättet att spara pengar (garanterat)

3.LIVSMEDELSBUDGET OCH MATPLANDERING

Ett av de enklaste sätten att spara pengar snabbt är genom att börja planera dina matinköp. Även om detta kanske inte är helt sant för 5% av de människor som läser detta, så stämmer det väl in på resterande 95%. För de flesta är livsmedelsbudgeten den största utgiften efter bostaden.

1. Ät hemma

Ät hemma. Gå inte ut och ät. Detta inkluderar snabbmat eller avhämtning. Gör det bara och se till att ha med dig en matlåda till jobbet. Tycker du det är trist att alltid äta dina egna rester så se till att skaffa dig en matlådekompis på jobbet. Sen turas ni om att ta med er matlåda fast till er båda. Den största anledningen till att vi hämtar snabbmat är brist på planering. Det handlar oftast inte om att du är speciellt sugen på pizza eller hamburgare utan att tiden har sprungit ifrån dig och familjen är akut hungrig.

2. Måltidsplan

Uppenbarligen, eftersom planen är att äta mer hemma och inte hämta hem mat så är planering A och O. Komplicera inte till det utan håll det enkelt. I mitt gratisbibliotek här på hemsidan har jag 3 olika PDF:er som kan hjälpa dig i din matplanering. Klicka bara på BIBLIOTEK uppe i menyraden.

3. Ät ur skafferi och frys

Låt oss bara inse att återigen så har 95% av hushållen mat i huset. Man vill bara inte äta vad de har i skafferi och frys. Japp, förr var jag helt skyldig till den jag med! För att spara pengar snabbt, äta först ur frys och skafferi. Var kreativ! Fortsätt tills du faktiskt behöver köpa matvaror! Ni kommer att klara er ruskigt länge. Jag lovar!

5. Var i affären max 2 ggr i veckan.

Jag ska erkänna ibland orkar inte jag heller. Det är inte alltid kul att planera. Plötsligt saknar jag en ingrediens till det jag vill laga. Då springer jag till affären för att köpa den, och plötsligt blev det 100 spänn för att massa annat slank ner i korgen. Denna ovana kan öka dina matinköp med 25-50% varje gång. Saknar du en ingrediens så kika i kylen innan du åker och bestäm hur mycket du planerar att handla och håll fast vid det.

4. SNABBA SPARHACK!

Ni vet alla vilka det är:

 • Kortare duschar.
 • Kör endast tvättmaskinen och diskmaskinen när det är fullt.
 • Sluta köpa plastpåsar i matbutiken. 
 • Drick vatten som måltidsdryck.
 • Samåk till jobb eller skola. Eller promenera eller cykla.
 • Sluta röka och snusa.
 • Sluta spela.
 • Undvik småköp som kaffe på stan eller chokladbitar.

5. SNABBASTE SÄTTET ATT SPARA PENGAR

Det snabbaste sättet att spara pengar är att betala själv först (och placera pengarna där du inte lätt kan komma åt dem). När lönen trillar in ska sparandet trilla ut lika snabbt. Det hjälper dig att vara konsekvent med att spara pengar. Plus frestelsen att spendera pengar är borta. Inga pengar att spendera när du inte har några tillgängliga.

Kom nu ihåg att inte göra alla delar samtidigt. Testa dig fram till vad som fungerar för dig.

Hej för nu! /Mathilda