Den heta sommarvärmen påverkar arbetet för flera i personalen på Gröna Lund.
Den heta sommarvärmen påverkar arbetet för flera i personalen på Gröna Lund. - Foto: Fredrik Sandberg/Robin Bäckman/TT

Skrämmande vittnesmålet från Gröna Lund: "Många attraktionsvärdar som svimmat"

​Att behöva jobba ute en hel dag i den heta sommarluften kan vara tufft och rent av farligt. Flera anställda på Gröna Lund har svimmat under sina arbetspass.


Gröna Lund är en av Stockholms populäraste sommardestinationer och drar in mer än 1,6 miljoner besökare varje år med sina konserter, åkattraktioner och restauranger. Men ju fler besökare, desto mer jobb innebär det naturligtvis för de 1 500 anställda på nöjesparken. Och när det är mycket att göra, är det lätt att glömma att pausa och dricka vatten under den heta solen. En medarbetare på Gröna Lund känner att hon själv blir hårt påverkad av den varma temperaturen.

– Det är rätt tufft, men alla attraktionsvärdar har det värre. Det är så många som har svimmat den här veckan, säger hon till Nyheter24.

Medarbetaren har själv varit attraktionsvärd tidigare och vet hur varmt det kan bli en vanlig sommardag, men just när temperaturen når över 25 grader blir det nästan olidligt.

Slush och popcorn till medarbetarna

I snitt har Gröna Lund mer än 15 000 besökare varje dag under högsäsong, vilket innebär att nöjesparken har väldigt många människor att hålla koll på. Men det är lika viktigt att de anställda tas hand om.

– Vi har haft några medarbetare som har blivit så påverkade av värmen att de behövt vila och vätska, speciellt när det har varit så varmt som temperaturer på upp till 30 grader. Vi är väldigt måna om att våra medarbetare ska må bra och när det är varmt är det extra viktigt att vi jobbar aktivt för att hjälpa dem att förebygga bland annat uttorkning, värmeslag och andra symptom som värmen kan orsaka, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius till Nyheter24.

Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Hon berättar även att man från arbetsgivarens håll arbetar för att underlätta för personalen.

– På riktigt varma dagar har vi en vätskeersättning med salt, vatten och saft som vi delar ut till våra medarbetare och även slush, popcorn eller chips. Vi har också sjukstuga som alltid är bemannad med utbildad personal där man snabbt kan få hjälp med vila och vätska vid behov, säger informationschefen.

Extra personal och vattenkontroller

Annika Troselius poängterar även vikten av att hålla en jämn vätskebalans under sitt arbetspass.

– Jobbar man på en plats som blir varm är det exempelvis viktigt att man får rotera mellan olika arbetsstationer och enheter där man jobbar. Det är också viktigt att se till att våra medarbetare får i sig både vätska och salt. Dels påminner vi på våra morgonsamlingar om hur viktigt det är att äta och dricka under dagen, men vi säkerställer också att vi har extra resurser i form av medarbetare som hjälper till att fylla på andras vattenflaskor, säger Troselius. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!