Antibakteriella varor skapar onödiga risker och Kemikalieinspektionens generella råd är att undvika dessa produkter helt och hållet. Trosan på bilden är av standardtyp. Arkivbild.
Antibakteriella varor skapar onödiga risker och Kemikalieinspektionens generella råd är att undvika dessa produkter helt och hållet. Trosan på bilden är av standardtyp. Arkivbild. - Foto: Annika af Klercker/SvD/TT

Utbrett fusk med antibakteriella trosor – plockas bort från hyllorna: "Saknat kunskap"

Flera företag som säljer antibakteriella menstrosor plockar bort produkterna från sitt sortiment efter en kontroll av Kemikalieinspektionen. Underkläderna är felmärkta och har i ett fall lett till åtal, enligt myndigheten.


— Om varorna inte är märkta på rätt sätt så vet inte konsumenten ifall de är säkra för hälsa och miljö eller om de ska behandlas på något särskilt sätt, säger inspektör Margareta Daho i ett pressmeddelande.

Utbrett fusk med antibakteriella menstrosor

Antibakteriella trosor och andra underkläder marknadsförs med att de förhindrar bakterietillväxt och dålig lukt genom att vara behandlade med bekämpningsmedel av typen biocider.

Av 17 produkter som marknadsfördes som "antibakteriella" var det bara 5 som innehöll godkända biocider. Sex av varorna innehöll inga biocider alls.

— Det är tydligt att flera av företagen helt har saknat kunskap om reglerna som gäller för den här typen av varor.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!