Brottsplatsen i centrala Visby där Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, mördades under Almedalsveckan 2022. Arkivbild.
Brottsplatsen i centrala Visby där Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, mördades under Almedalsveckan 2022. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

Antiterrorexperter till Almedalen

Antiterrorexperter kommer att finnas på plats under Almedalsveckan för att identifiera sårbarheter i säkerheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Almedalsveckan är väldigt utspritt och öppet vilket gör att de traditionella sätten att skydda ett evenemang på är svårt utan att inkräkta på den här fria och öppna atmosfären som man vill ha, säger Petter Säterhed från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till radion.

Han är en av tre antiterrorexperter som på uppdrag av EU-kommissionens säkerhetsrådgivare är på plats i Visby på Gotland.

Region Gotland klassar i år Almedalsveckan som en särskild händelse efter fjolårets knivmord i Visby och säkerheten är i fokus. Regionen kommer att vara i stabsläge och med mer personal på plats.

Dessutom har MSB utbildat omkring 250 arrangörer om hur man kan upptäcka och avvärja terrorhot.

Evenemanget pågår mellan den 27 juni och den 1 juli.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!