Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal i Almedalen. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal i Almedalen. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Kristerssons löfte från Orbán: Ungern kommer inte sinka Sveriges Natoanslutning

Statsminister Ulf Kristersson (M) har fått löften från Ungerns president Viktor Orbán om att Ungern inte kommer att förhala den svenska Natoanslutningen. Det säger han vid en presskonferens på fredagen, där han även manar till lugn efter veckans koranbränning.


— Han bekräftade mycket tydligt att det han sade till mig förra veckan fortfarande gäller. Ungern kommer inte försinka Sverige på något vis i ratificeringen, säger Ulf Kristersson och tillägger:

— Jag tar honom naturligtvis på orden i den frågan.

Under torsdagen uppgav en ungersk oppositionspolitiker att Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz inte kommer att schemalägga någon votering om Sveriges Natomedlemskap före sommaruppehållet, vilket skulle grusa Sveriges förhoppningar om att ansluta lagom till toppmötet i Vilnius i juli.

Manar till lugn

Kristersson understryker att det i stället är dialogen med Turkiet som är avgörande för det svenska Natomedlemskapet.

Angående den turbulens som följt på veckans koranbränning i Stockholm, där svenska ambassaden i Bagdad på torsdagen stormades av arga demonstranter, manar statsministern till lugn.

— Jag tycker att det är många som har skäl att besinna sig just nu. Det är klart att det är helt oacceptabelt med människor som olagligt tar sig in på svenska ambassader i andra länder. Jag tycker också att vi ska besinna oss i Sverige. Det är ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och det finns ingen anledning att förolämpa andra människor.

"Fokus på rätt saker"

Vilka konsekvenser den senaste koranbränningen får för den svenska Natoprocessen vill Kristersson inte spekulera i. Han konstaterar att läget är allvarligt och att fokus ligger på att värna svenska säkerhetsintressen.

— Jag tycker att vi alla ska ha fokus på rätt saker nu. Det är viktigt att Sverige blir medlem i Nato. Vi har viktiga och stora frågor att hantera och jag tycker att bara för att saker är lagliga så är de inte lämpliga.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!