Skolinspektionen återkallar tillståndet för Thoren Business School Solna och för el- och energiprogrammet på Thoren Innovation School Malmö 2.
Skolinspektionen återkallar tillståndet för Thoren Business School Solna och för el- och energiprogrammet på Thoren Innovation School Malmö 2. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kritiserade Thoren Business School blir av med tillståndet – måste stänga 31 juli

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Thoren Business School Solna och för el- och energiprogrammet på Thoren Innovation School Malmö 2.


På måndagen beslutade Skolinspektionen att återkalla godkännandet för Thoren Business School Solna samt för el- och energiprogrammet vid Thoren Innovation School Malmö 2, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Det innebär att Thorengruppen AB inte får driva friskolan i Solna och att Thoren Innovation School AB inte får driva el- och energiprogrammet i Malmö efter 31 juli.

Brister i undervisningen

Skolinspektionens beslut avseende Thoren Business School Solna beror på brister i undervisningen och i arbetet med att hjälpa elever som behöver stöd. I pressmeddelandet framgår det att det finns stora upprepade brister på skolan, som också ligger bakom beslutet att återkalla tillståndet.

Vad gäller det återkallade tillståndet för el- och energiprogrammet på friskolan i Malmö beror det på omfattande brister på områden som är centrala för programmet. Skolinspektionen skriver vidare att de därför inte väntar in utredningen för hela skolans verksamhet.

Eleverna måste byta skola

Berörda elever kommer nu behöva byta skola och varje hemkommun är ansvarig för att eleverna får en bra utbildning. Skolinspektionen uppmanar alla elever och föräldrar att prata med sin hemkommun om vilken gymnasieutbildning de ska få i höst. 

Skolinspektionens beslut går att överklaga.

"Djupt bedrövade"

Thorengruppen har kommenterat Skolinspektionens beslut på sin hemsida.

"Vi är djupt bedrövade över den uppkomna situationen, och då framförallt för de elever, vårdnadshavare och medarbetare som direkt berörs av detta."

Skolkoncernen skriver vidare att de inte anser att bristerna på skolorna motiverar ett återkallat skoltillstånd och har därför överklagar besluten.

"Det första steget i en sådan process är att vi överklagar och begär inhibition så att verksamheten kan pågå som vanligt i avvaktan på Förvaltningsrättens dom. Under tiden kommer elever och vårdnadshavare löpande få information i ordinarie kanaler samt vid behov i form av öppna frågestunder med ledningen."

Under tiden ska Thorengruppen rätta till de påtalade bristerna och säkerställa kvalitetsarbete i hela företaget så att nya brister inte uppstår i framtiden, skriver de.

TT söker Thorengruppen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!