Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm då en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död i februari. Arkivbild.
Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm då en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död i februari. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmiljöverket: Flera brister hos polisen

Det finns flera brister inom polisens förebyggande arbetsmiljöarbete och krisstöd. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i sin utredning efter polischefen Mats Löfvings död.


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm i samband med att en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm i samband med att en tyst minut hölls med anledning av polischefen Mats Löfvings död. Arkivbild.

"Först vill jag säga att det här är en oerhört tragisk händelse. Vi har inspekterat polisens arbetsmiljöarbete och kan konstatera att det finns brister, både när det gäller att förebygga riskerna för kränkande särbehandling och att ge krisstöd", säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

"Det är allvarligt, det är lika viktigt att motverka sociala risker i arbetsmiljön som fysiska risker. Sociala risker kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa", fortsätter hon.

Polisen anmälde Mats Löfvings död till Arbetsmiljöverket, eftersom det inte kunde uteslutas att hans död hade haft samband med arbetet.

Utredning pågår

Utredningen pågår fortfarande och myndigheten har under måndagen skickat in en underrättelse till polisen där man delger vilka arbetsmiljöbrister man sett och vilka krav man överväger att ställa.

Nu får polisen möjlighet att komma med synpunkter innan Arbetsmiljöverket fattar beslut i ärendet.

Det var den 22 februari som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.

Anmäldes av polisen

Strax därefter anmälde polisen Mats Löfvings död till Arbetsmiljöverket.

— Jag vet lika lite som alla andra om vad som egentligen har hänt. Men jag kan inte utesluta att dödsfallet har ett samband med arbetet och det är därför jag har gjort en anmälan, sade Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef på rättsavdelningen vid polisen, till SVT i samband med anmälan.

Utredningen har tidigare visat att det är "uteslutet att någon annan" har orsakat Löfvings död.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!