Allt för många missar att det finns lagar för hur ditt husdjur ska transporteras i bilen.
Allt för många missar att det finns lagar för hur ditt husdjur ska transporteras i bilen. - Foto: Leif R Jansson / TT & BERTIL ERICSON

Vanliga misstaget under bilsemestern med ditt husdjur – kan bli livsfarligt

Hund och katt är två djur som ofta kallas för människans bästa vän. Men enligt en undersökning från försäkringsbolaget Agria är det allt för många husdjursägare som inte säkrar sitt djur när de ska åka bil tillsammans – vilket kan stå en dyrt.


Under sommaren är det inte särskilt ovanligt att många svenskar beger sig ut på vägarna och bilar runt i vårt avlånga land. Men det finns vissa saker man absolut inte får glömma, speciellt inte om ens fyrbenta vänner är medpassagerare. 

Säkra husdjuret – det kan rädda liv

Försäkringsbolaget Agria skriver i ett pressmeddelande att allt för många svenskar missar att säkra husdjuret när det följer med i bilen på resor. Enligt dem missar var tredje kattägare att det finns en lag som kräver att katten ska sitta i bur eller vara fastspänd med godkänd sele under bilresan.

Även om hundägare har aningen bättre koll visar det sig, trots allt, att det förekommer att även hundar åker osäkrade. 

I Agrias undersökning visade det sig att var tionde hund åkte osäkrad under bilresan, vilket kan stå dig riktigt dyrt. 

Vid en krock kan nämligen ett osäkrat djur innebära fara för alla som vistas i bilen då en hund på 15 kilo ”väger” närmare 2 000 kilo vid en kollision i en hastighet på 90 kilometer i timmen. En katt på 5 kilo "väger" omkring 250 kilo vid en krock i en hastighet på 50 kilometer i timmen. 

Med andra ord, säkra ditt djur – det kan rädda liv. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!