Pernilla Melander från Agria berättar om några husdjur som är mest krävande och några som är mer lättskötta
Pernilla Melander från Agria berättar om några husdjur som är mest krävande och några som är mer lättskötta - Foto: Stella Pictures & Claudio Bresciani / TT

Tjatar ditt barn om att skaffa husdjur? Då ska du undvika dessa – enligt experten

Går du i tankarna att skaffa en ny familjemedlem? Då bör du läsa vad experten, Pernilla Melander från Agria, har att säga om vilka djur man bör överväga beroende på situation.


Går du i tankarna att skaffa husdjur? Eller är det så att ditt barn efterfrågar något specifikt? Att skaffa hund eller katt är vanligt förekommande i Sverige bland många familjer, och får väl någonstans anses vara två av människans bästa vänner. 

Det händer om du inte följer den nya kattlagen: "Hemlös"

Djuren du ska undvika – kräver mycket

Det finns mer lättskötta djur än andra. Enligt Pernilla Melander, som arbetar som pressansvarig hos Agria, finns det framför allt två djur du bör undvika då de dels kan bli väldigt gamla men också är väldigt krävande.

– Papegojor blir väldigt gamla, vilket i sig är positivt men kanske inte om man skaffar dem som barn. De kräver ett långt åtagande av ägaren. De är intelligenta och behöver mycket stimulans för att trivas. Minigrisar som är så söta och populära, blir oftast större än väntat. De trivs också bäst utomhus där de kan använda sitt tryne och böka i jorden. De behöver gott om utrymme, berättar hon.

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Djuren att fundera på – enklare att sköta 

Men om du vill att familjen ska få en ny medlem så finns det alternativ som är betydligt enklare att hantera där även barnen vara med och sköta om det, tillsammans med en vuxen, menar Melander. 

– Marsvin är fantastiska husdjur som är enkla att ha. De är stora personligheter som är roliga och trevliga. Den som tar sig tid kan lära dem olika saker som att bli rumsrena men också olika enklare trix. De blir cirka 5-8 år.

Hon lyfter även fram tamråttor, dock lever de bara i 2-3 år, vilket kan vara uppslitande för barn då sannolikheten att ha dem längre är liten. 

– Den vuxna ska alltid vara den som är ansvarig för djuret och det går inte att förvänta sig att barn kan ta ansvar. Däremot kan du som vuxen inkludera ditt barn att ta hand om djuret tillsammans och få ett gemensamt intresse. Att få växa upp med ett djur har många fördelar. 

Sakerna du INTE ska utsätta din katt för: "Vill inte"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!