Försvarsminister Pål Jonson (M).
Försvarsminister Pål Jonson (M). - Foto: Ali Lorestani/TT

Pål Jonson: "Säkrare än före ansökan"

Även om Turkiet först i oktober tar tag i arbetet med att ratificera Sveriges Natoansökan, är säkerhetsläget i Sverige stabilt, enligt försvarsminister Pål Jonson (M).


Oavsett om ratifikationen äger rum i juli eller oktober så är Sverige säkrare nu än innan landet sökte medlemskap i Nato, uppger Pål Jonson för TT.

— Vi har i samband med vår Nato-ansökan fått försäkringar om skydd från bland annat USA och Storbritannien. I kombination med det lägger vi nu också mer intensitet i våra militära övningar och det skickar starka signaler, säger Pål Jonson, och tillägger att Sverige redan nu är mer integrerade i Natos strukturer än när landet påbörjade sin ansökningsprocess.

Ett villkor som Turkiet ställde för att gå vidare med Sveriges Natoansökan var att Sverige ställer sig bakom Turkiets försök att komma med i EU samt att regeringen ska ta fram en "färdplan" kring ett framtida arbete mot terrorism. Det inbegriper även organisationer som för närvarande bara är terrorklassade i Turkiet, som Gülenrörelsen, PYD och YPG.

Enligt Pål Jonson står dessa villkor dock inte i konflikt med demokratiska värderingar.

— Övriga medlemsländer har ställt sig bakom ett närmande till EU för Turkiet. I övrigt har Turkiet en legitim oro när det gäller nationell terrorism och det är naturligt att vi också samverkar med dem de frågorna, säger han.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!