Efter en tids ostadigt väder kan det nu spricka upp på sina håll till helgen.
Efter en tids ostadigt väder kan det nu spricka upp på sina håll till helgen. - Foto: Ida Marie Odgaard & Liselotte Sabroe

Så blir helgens väder där du bor – och här fortsätter regnet falla

Inför helgen väntar det ostadiga vädret som varit dra förbi och mer sol och varmare temperaturer är att vänta. Enligt SMHI:s meteorolog kan det bli upp mot 25 grader på sina håll.


Sommaren inleddes med ett högtryck som varade över stora delar av landet. Efter det har lågtryck efter lågtryck sköljt in över Sverige. Inför helgen väntas det dock spricka upp, även om vissa platser fortfarande kan räkna med nederbörd och svalare temperaturer. 

Nyheter24 har talat med SMHI:s meteorolog Charlotta Eriksson, som berättade var det spricker upp först.

Prognosen: "Temperaturen kan gå upp mot..."

Hon berättar att det ostadiga vädret som varit över stora delar av landet nu kan spricka upp och tillåta en hel del sol på sina håll.

– I södra delarna av landet, i Svealand och Götaland, kommer det att bli stabilare under fredagen med en hel del sol och växlande molnighet. Solen kommer titta fram runt Östersjöområdet med mestadels uppehåll. Temperaturen kan gå upp mot 23-25 grader medan det i norr, där det är mycket skurar, kan gå ner till 10-15 grader, säger Eriksson.

Under lördagen kommer ett nytt regnområde att dra in, främst i Västra Götaland och Västra Svealand.

– I övrigt ser det ut att vara mestadels uppehåll men med lite mer moln i söder. Tornedalen och Malmfälten i norra Norrland kan få sig ett par skurar under dagen. Temperaturen lär ligga runt 25 grader från södra delarna till delar av Norrland. Dock i norrländska inlandet och fjälltrakterna lär det falla ner till omkring 15 grader. 

Vädret återgår till mer ostadigt – under söndagen

Men när helgen börjar röra sig mot sitt slut kommer även högre temperaturer och solen att försvinna. I stora delar av landet väntar ett mer ostadigt väder framöver, förklarar Charlotta Eriksson.

– På söndag blir det mer allmänt ostadigt igen med regn och skurar över stora delar av landet. Det drar in från sydväst och rör sig och sprider sig snabbt över landet. Det kan även bli blåsigare under söndagsdygnet i och med det nya lågtrycket. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!