Kiviks marknad lockar hundratusen besökare varje år. Detta år får de även besök av polisens drönare.
Kiviks marknad lockar hundratusen besökare varje år. Detta år får de även besök av polisens drönare. - Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Nu får äppelodlarna passa sig: Polisen bevakar Kiviks marknad – med drönare

I helgen drar Kiviks marknad igång och erbjuder glada besökare mat, dryck och underhållning. Men de får sällskap av polisen genom drönarbevakning.


Det är snart dags för Kiviks marknad att dra igång och det har beslutats att skicka ut kameradrönare över området som ett sätt att förebygga brott och skapa trygghet, skriver Polisen på sin hemsida.

Drönarna är tänkta att underlätta det traditionella polisarbetet på platsen samt hjälpa att hålla den allmänna ordningen och säkerheten under helgen.

Inte olagligt med denna typ av bevakning

Enligt lag har polisen rätt att bevaka en offentlig plats dit allmänheten har tillträde om intresset av bevakningen är större än den enskildes intresse av att inte bli bevakad.

När en bedömning om kameraövervakning görs tar man särskild hänsyn till om den behövs för att förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på en plats. Man tar även hänsyn till om övervakning görs för att lagföra eller utreda brott någonstans där det finns särskild anledning för risk för angrepp på en persons liv, trygghet, hälsa eller egendom.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!