Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi. Arkivbild.
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Professor: Så kan korankonflikten kylas ner

Sverige behöver nyansera debatten om koranbränning. På så sätt skulle konflikten lugna sig, anser Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.


— Jag har blivit kontaktad av akademiker från muslimska länder som undrar över kopplingen mellan bokbål och yttrandefrihet. De förstår inte hur det här kan tillåtas när det i Europa finns en historia med bokbål på 1930-talet när nazisterna brände "icke-tysk" litteratur, säger Mohammad Fazlhashemi.

— De förstår inte heller varför det inte är tillåtet i Finland som också är en demokrati med religionsfrihet och yttrandefrihet. Jag tycker inte att bokbål går att försvara i yttrandefrihetens namn. För mig står bokbål för intolerans, hat och förakt och jag är inte ensam om det här.

"En symbol för intolerans"

TT: Hur ska konflikten upphöra?

— Det skulle vara önskvärt om alla kunde försöka nyansera debatten och inte bete sig som yttrandefrihetsfundamentalister utan kalla bokbål för vad det är, en symbol för intolerans, hat och förakt, säger Fazlhashemi.

— Inför Torabränningen blev det starka reaktioner från Israels regering. Det sågs som ett uttryck för antisemitism och hat mot judar, det här är samma sak.

TT: Så enda sättet att minska konflikten skulle vara att Sverige förbjuder bränning av religiösa texter?

— Jag är inte jurist och kan inte uttala mig om det är tillåtet enligt yttrandefrihetsförordningen att bränna religiösa skrifter. Men jag skulle välkomna en debatt där man försöker lämna ryggmärgsreflexen att det skulle handla om yttrandefrihet, och i stället sätta sig in i hur andra människor ser på det, säger Fazlhashemi.

"Debatten behöver nyanseras"

— De som utför attackerna är våldsverkare, men alla andra miljoner människor som knyter näven i fickan är inte det. De som har kontaktat mig är inte lättkränkta religiösa fanatiker utan akademiker som söker förklaring. Debatten behöver nyanseras och folk behöver visa sin avsky mot hat och intolerans.

TT: Vilka ska ta ansvar för att förändra debatten?

— Alla som har gett sig in i debatten: politiker, ledarskribenter och medier. Utrikesdepartementet har visserligen tidigare fördömt koranbränningen, men nästan alla har försvarat det här och att det skulle handla om yttrandefrihet. Nej, det finns inget som är heligt, men man behöver diskutera om bokbål verkligen står för religionskritik.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!