Skogsbrand i orten Gennadi på Rhodos under tisdagen.
Skogsbrand i orten Gennadi på Rhodos under tisdagen. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Därför varierar ersättningen till resenärer vid bränder: "Avbokningsskyddet täcker inte"

Rätten till ersättning vid bränderna i Grekland varierar beroende på vilken typ av resa som bokats. Det generella avbokningsskyddet gäller inte, säger Maria Wiezell på Sveriges konsumenter.


Enbart paketresor går att avboka, under förutsättning att paketet inte blir som avtalat. Men går flyget och du inte har en om- eller avbokningsbar biljett, då har du inte rätt att avboka – även om det brinner i Grekland.

— Om bolaget ställer in så har du rätt att få pengarna tillbaka. Då behöver du inte acceptera ombokning, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

Huvudregeln är att om det blir en förändring i bokningspaketet, ändrad ort, annat hotell eller utflykter som inte kan genomföras, då har du rätt att avboka utan kostnad.

— Är du en av dem som fått ligga i korridorer, har du rätt till en dagsandel av resan i pengar för varje dag du inte kunnat utföra din resa enligt plan.

Avbokningsskyddet och hemförsäkringen täcker inte bränder på semesterorten.

— Tillgodohavande eller ombokning är inget man behöver acceptera vid paketresa, säger Wiezell.

För paketresor ska resenärer ha fått tillbaka pengarna inom 14 dagar. Vid reguljärflyg ska pengarna ha inkommit inom sju dagar.

— Om UD avråder så har resenärerna rätt att avboka utan kostnad.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!