Detta är Sveriges mäktigaste familjer
Detta är Sveriges mäktigaste familjer - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Stina Stjernkvist/SvD/TT

Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer: Har en förmögenhet på 2 000 miljarder

Deras företagsimperium sträcker sig över olika branscher och deras inflytande på Sveriges ekonomi är omfattande. Dessa är landets rikaste och mest inflytelserika familjer, vars framgångsrika affärsstrategier och generationsöverskridande engagemang har cementerat deras positioner i toppen av svenskt näringsliv. Listan är sammanställd av Aftonbladet.


Ericsson, SAAB, Alfa Laval, Securitas, Stena Line och Tele2 - alla namn som klingar bekant för de flesta svenskar. Men visste du att dessa framstående svenska företag delar något mer än bara sin framgång? Bland deras styrelser och aktieägare hittar vi inflytelserika familjer som anses vara några av Sveriges absolut mäktigaste.

Detta är Sveriges 15 mäktigaste familjer

Wallenberg, Kamprad, Lundin och Bonnier är namn som de flesta svenskar känner igen. Familjerna har i generationer bedrivit verksamhet och handel i ett flertal olika branscher, ofta framgångsrikt. Detta har resulterat i astronomiska tillgångar, enligt en lista som Aftonbladet sammanställt.

Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer

1. Familjen Wallenberg uppskattas kontrollera en förmögenhet på 2 000 miljarder kronor. Familjen är bland annat involverade i Investor, SEB, Ericsson, ABB och Saab.

2. Familjen Lundberg värderas tillse en förmögenhet på 1 000 miljarder kronor. Bland sådant som familjen är inblandade i hittar vi Lundbergföretagen, Industrivärden, Handelsbanken.

3. Familjen Kamprad beräknas vara god för 600 miljarder kronor. Familjen ligger bakom möbeljätten Ikea och banken Ikano.

4. Familjen Schörling kommer på en fjärde plats med en förmögenhet på 400 miljarder kronor. Företag som familjen är involverade i är Securitas och Hexagon bland annat.

5. Familjen Rausing, involverade i företagen Tetra Pak och Alfa Laval beräknas ha en förmögenhet på 350 miljarder.

6. Familjen Persson, som ligger bakom bland annat klädjätten H&M beräknas ha en förmögenhet på 300 miljarder kronor.

7. Familjen Bennet tros ha en förmögenhet 270 miljarder kronor. Familjen är involverade i bland annat Getinge, Lifco och Elanders.

8. På åttonde plats finner vi familjen Douglas, med en förmögenhet på 160 miljarder kronor. Inblandade i företagen Latour, Securitas och Assa Abloy.

9. Lundinfamiljen har en beräknad förmögenhet på 150 miljarder kronor. Precis som namnet avslöjar ligger familjen bakom Lundin Mining och Lundin Gold för att nämna några.

10. Ax:son Johnson. Familjen har en beräknad förmögenhet på 95 miljarder kronor och ligger bakom Axfood och Kicks med flera.

11. Familjen Paulsson. Förmögenhet: 85 miljarder kronor. Involverade i bland annat Peab, Skistar, Catena, Fabege.

12. Familjen Stenbeck. Med en förmögenhet på 80 miljarder kronor landar de på en tolfte plats. Företag som familjen är affilierade med är bland andra Kinnevik, Tele2 och Zalando.

13. Familjen Olsson. Beräknad förmögenhet: 75 miljarder kronor. Familjen är inblandade i bland annat rederiet Stena Line.

14. Familjen Paulsen är affilierade med läkemedelsföretaget Ferring och beräknas ha en förmögenhet på 70 miljarder kronor.

15. Bonnierfamiljen beräknas ha en gemensam förmögenhet på 40 miljarder kronor. Familjen ligger, föga förvånande, bakom Bonnierförlagen.

Listan är sammanställd av Aftonbladet och bygger på tillgängliga uppgifter. Siffrorna är delvis tolkningar och är ungefärliga. Enskilda personers förmögenheter kan vara mindre än det värde de kontrollerar.

Läs mer: Det här visste du INTE – så spenderar miljardärerna sina pengar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!