OIC:s ordförande Hissein Brahim Taha. Arkivbild.
OIC:s ordförande Hissein Brahim Taha. Arkivbild. - Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

57 muslimska länder håller möte om koranbränningarna: "Vill visa en enad front"

Efter koranbränningarna i Sverige och Danmark har utrikesministrar från 57 muslimska länder extrainkallats för ett möte under måndagen.


Mötet, som hålls digitalt, sker inom ramen för den islamiska samarbetsorganisationen (OIC).

— De som tagit initiativ till detta vill visa en enad front från muslimska länder, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.

— Inom diplomatvärlden och internationellt kan det här bli ett hårt slag riktat mot Sverige.

Ytterligare koranbränning planeras i Stockholm under måndagen

OIC har tidigare i juli sparkat ut en svensk representant från organisationen. De har också krävt att åtgärder vidtas rent lagstiftningsmässigt för att kriminalisera skändningar av koranen.

Samtidigt planeras ytterligare en koranbränning i Sverige under måndagen. En anmälan har kommit in om att få bränna skriften på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm.

Koranbränningar planeras även i Danmark

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Instagram att ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – har påbörjats i syfte att "överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet och säkerheten för svenskar i Sverige och i världen."

Även i Danmark planeras ett flertal koranbränningar under måndagen. Under söndagen meddelade landets utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) att regeringen ska försöka hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter.

Den danske utrikesministern har också pratat i telefon med ordföranden för OIC, Hissein Brahim Taha. Det uppger OIC på sin hemsida, skriver DR.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!