Regeringen vill se en ändring av reglerna för blodgivning. Arkivbild.
Regeringen vill se en ändring av reglerna för blodgivning. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Homosexuella män ska få ge blod på lika villkor: "En form av diskriminering"

Regeringen vill att homosexuella män ska få ge blod på samma villkor som alla andra. Socialstyrelsen får därför i uppdrag att utreda en regeländring.


I dag får män som har sex men män endast lämna blod efter att helt ha avstått från sex i ett halvår, oavsett om man lever i ett långvarigt monogamt förhållande eller inte.

För kvinnor och män som har sex med kvinnor finns ingen sådan karenstid, men vid ny sexpartner ska man vänta i tre månader innan man får ge blod.

Regeringen vill att homosexuella män ska få ge blod på samma villkor: "Diskriminering"

"Det är inte bara en form av diskriminering utan även en ren dumhet när det är krig i vårt närområde och vi rustar upp Sveriges krisberedskap", skriver partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Socialstyrelsen får därför i uppdrag att utreda möjligheterna för att införa en individbaserad riskbedömning, så att varje person som önskar ge blod ska bedömas individuellt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I dag är två till tre procent av befolkningen blodgivare och förhoppningen är att regeländringen ska öka den siffran.

Exakt hur den nya bedömningen ska se ut blir upp till Socialstyrelsen att föreslå tillsammans med andra myndigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 29 september 2024.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!