Två män stoppades i tullen med en stor mängd alkohol.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Johan Nilsson/TT och Tullverket/TT

Stoppades i tullen med 1 758 liter öl – skulle ha grillkväll: "Ett bra tillfälle"

I tullen i Helsingborg stoppades två män med 76 liter sprit, 126 liter vin 1 758 liter öl. Deras förklaring? Alkoholen skulle användas till bröllop, firmafest och grillkvällar. Nu döms männen för smuggling.


Det var den i juni 2022 i Helsingborg som två män, båda i 25-årsåldern, åkte fast i tullen för att olovligen ha fört in en stor mängd alkohol. Detta utan att ha anmält det till Tullverket. 

Enligt domen som Nyheter24 har tagit del av hade männen, som var tidigare kollegor, hyrt en skåpbil och rest till Tyskland för att köpa sprit, vin och öl. I princip all alkohol förvarades i lastutrymmet, och det rörde sig om hela 76 liter sprit, 126 liter vin 1 758 liter öl. Männen uppger att de skulle dela på utgifterna för resan, och inköpskostnaden har beräknats till cirka 35 000 kronor. 

Stoppades med 640 liter starköl och 47 liter sprit i tullen: "Inköpta till semestern"

Stoppades i tullen med 1 758 liter öl – skulle stå för alkoholen på bröllop

Den ena mannen påstod att alkoholen köptes till hans brors bröllop, samt svensexa och möhippa, då han skulle stå för alkoholen. En del skulle han även “ha till grillkvällar med familjen”. Han menar att han innan resan frågade runt kring vad folk brukar dricka, något som misstogs som försäljning. Det menar han var förklaringen till de uppgifter som påträffades i hans mobiltelefon, rörande beställningar och priser. 

"Ett bra tillfälle att använda kontanter"

Den andra mannen har berättat att han skulle anordna en firmafest, där man även bjuder in anhöriga och ordnar mat och dryck. Däremot var inte datumet och platsen för eventet spikat. 

En del av alkoholen skulle han även ha till midsommar samt grillkvällar med familj och vänner. Han menar att han betalade kontant då “det var ett bra tillfälle att använda kontanter”. 

Enligt domen i som Nyheter24 har tagit del om anser hovrätten att införseln överstiger referensnivån för vad en person normalt kan anses föra in, och männens förklaring bedöms inte trovärdig. Bägge männen dömdes därför i juli 2023 för smuggling. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!