Mannens överklagan avslås av förvaltningsrätten i Malmö.
Mannens överklagan avslås av förvaltningsrätten i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT och Lise Åserud/NTB/TT

Stoppades med 640 liter starköl och 47 liter sprit i tullen: "Inköpta till semestern"

En man stoppades med bland annat 640 liter starköl och 47 liter sprit i tullen i Helsingborg förra sommaren. Alkoholen beslagtogs, men nu vill mannen, enligt ett överklagande till förvaltningsrätten i Malmö, ha tillbaka varorna.


Det var i juni 2022 som en man i 40-årsåldern stoppades i tullen i Helsingborg med 47,9 liter sprit, 39,59 liter vin och 640,68 liter starköl efter en resa till Tyskland.

Den 16 oktober samma år fattade Tullverket beslutet att påföra mannen ett transporttillägg på 6 784 kronor. 

Påstår att alkoholen var till 40-årsfest

Men mannen ifråga menar på att alkoholen endast varit avsedd för privat bruk och har överklagat Tullverkets beslut till förvaltningsrätten i Malmö i hopp om att få tillbaka varorna.

I sin överklagan, som Nyheter24 tagit del av, hävdar mannen mer specifikt att alkoholen var tänkt att serveras vid hans 40-årsfest i februari 2023. Initialt uppgav mannen att han inte bokat någon lokal för festen, men i överklagan bifogar han dokumentation som ska bevisa att en lokal varit bokad och uppger namn på gäster som ska ha tackat ja till inbjudan.

Det faktum att mannen reste till Tyskland och gjorde inköpen redan i juni, när den påstådda festen skulle äga rum drygt åtta månader senare, lyfts också i hans överklagan:

"Anledningen till att han gjorde Tysklandsresan i juni berodde på två saker: dels att han ville ha alkoholvaror inköpta till sin semester som började en vecka senare, dels att han inte vill åka på hösten eller vintern när både väder- och vägförhållanden kan vara mycket sämre än under sommarmånaderna."

Stora missen många gör på Arlanda – kan ge dyra böter i tullen på Arlanda: "Problem"

Förvaltningsrätten avslår överklagan

Men förvaltningsrätten i Malmö följer Tullverkets linje och avslår mannens överklagan. De menar bland annat på att "uppgifterna om den aktuella festen framstår som vaga". Dels eftersom bokningen av lokal skedde efter resan, dels att det inte bekräftats att någon gäst faktiskt tackat ja till festinbjudan.

"Enligt förvaltningsrättens mening har NN genom lämnade uppgifter inte visat att de införda alkoholvarorna var avsedda för en privat födelsefest som han skulle hålla med anledning av sin 40-årsdag. Han har således inte visat att den införda alkoholen har varit avsedd för privat bruk", skriver man i domen.

Läs alla våra artiklar relaterade till tullen här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.