OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. Arkivbild.
OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. Arkivbild. - Foto: Haakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

OIC fördömer koranbränningar – vill se åtgärder

Efter ett möte fördömer de 57 muslimska länderna i den islamiska samarbetsorganisationen OIC gemensamt Sverige och Danmark efter de uppmärksammade koranbränningarna. Medlemsstaterna uppmanas överväga självständiga åtgärder – bland annat politiska och ekonomiska – mot de två nordiska länderna.


Fakta: OIC

Den islamiska samarbetsorganisationen (OIC) har 57 medlemsstater.

OIC grundades 1969, sedan al-Aqsa-moskén i Jerusalem brunnit en månad tidigare.

Organisationen säger sig vara "kollektiv röst för den muslimska världen" för att "skydda den muslimska världens intressen genom att främja fred och harmoni mellan människor", och arbetar bland annat mot islamofobi och diskriminering.

Organisationen kan inte fatta bindande beslut för medlemsstaterna men ska också fungera som medlande forum för konflikter inom den muslimska världen.

OIC håller toppmöten för statscheferna och även oftare förekommande möten för fackministrar. Ett permanent sekretariat finns i Saudiarabien.

Källor: Nationalencyklopedin, OIC.

I ett extrainkallat digitalt möte på måndagen enades länderna om 35 punkter om hur man ska svara på koranbränningarna. I ett längre uttalande skriver man bland annat:

"(Vi) uppmanar medlemsländerna att överväga vad de anser vara passande åtgärder mot de länder där den heliga Koranen vanhelgas och bränns, vilket inkluderar Sverige och Danmark".

Åtgärderna inkluderar "nödvändiga insatser på politisk nivå, inklusive att kalla upp ambassadörer för överläggningar samt ekonomiska, kulturella eller andra (åtgärder) för att uttrycka avståndstagandet av upprepade smädelser mot den heliga Koranen och islamska symboler".

"Kriminell handling"

OIC "beklagar djupt" att svenska myndigheter fortsatt bevilja tillstånd för demonstrationer där Koranen bränns. Organisationen anser att myndigheterna i Sverige och Danmark bryter mot resolutioner från FN:s säkerhetsråd om "tolerans, internationell fred och säkerhet".

— Det är olyckligt att de berörda myndigheterna som hävdar yttrandefrihet fortsätter att ge tillstånd för att upprepa dessa handlingar i strid med internationell lag, och detta leder till bristande respekt för religioner", sade generalsekreteraren Hissein Brahim Taha under mötet enligt nyhetsbyrån AFP.

Men förutom att i starka ordalag uppmana Sverige och Danmark att ta juridiska krafttag mot bränningarna vänder sig OIC också mera brett ut internationellt.

Organisationen ska skicka en delegation till EU-kommissionen för att "uttrycka fördömandet" av vanhelgandet av Koranen och uppmana unionen att "säkerställa att "denna kriminella handling" inte upprepas med yttrandefrihet som förevändning.

Koranbränningarna ska även tas upp i andra internationella organ som FN.

Kartan visar de länder som utgör den islamiska samarbetsorganisationen OIC.

"Internationella rättstexter"

Ett av stegen i dessa forum är att OIC ska ta initiativ mot hathandlingar mot islam och dess symboler och helgedomar vid tolkningen av de relevanta konventionerna "samt utveckla nya internationella rättstexter för detta ändamål".

Organisationen uppmanade också FN:s generalsekreterare António Guterres att utse en särskild rapportör för kampen mot islamofobi.

Dessutom vill organisationen att frågan om brännandet av Koranen och andra heliga skrifter ska tas upp i samband med nästa möte i FN:s generalförsamling i New York.

Vidare ska frågan upp på agendan under framtida möten i olika islamiska organisationer.

Kontakter före mötet

Under söndagen betonade statsminister Ulf Kristersson (M) att Sverige redan "påbörjat ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – i syfte att överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet".

Utrikesminister Tobias Billström (M) har i sin tur pratat i telefon med Hissein Brahim Taha före OIC-mötet.

Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen (M) sade på söndagen att danska regeringen inlett ett arbete med att hitta ett "juridiskt verktyg" för att försöka förhindra koranbränningar framför utländska ambassader i Danmark.

Løkke Rasmussen har också talat i telefon med Hissein Brahim Taha, enligt OIC.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!