Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Demonstranter på väg till Sverige för att delta i protest – kan stoppas av polisen

Polisen har uppgifter om att fler demonstranter är på väg till Sverige för att ansluta till protester mot en eritreansk festival i Stockholm. En ny lag som trädde i kraft så sent som i tisdags gör att polisen kan jobba mer effektivt med detta, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Enligt polisen reste personer från andra länder till Sverige i syfte att delta i motdemonstrationen vid den eritrianska kulturfestivalen vid Järvafältet i Stockholm på torsdagen. Personer har också hindrats att resa in till Sverige och under våldsamheterna omhändertogs 40 personer som inte kunde visa att de hade rätt att vara i landet.

Polisen har nu uppgifter om att fler motdemonstranter från Nederländerna är på väg i buss till Sverige, rapporterar Expressen.

Tidigare den här veckan kom samtidigt ny lagstiftning om utökade befogenheter för polisen i gränsnära områden och ett regeringsbeslut om intensifierade kontroller vid inre gräns.

"Det betyder att om en medborgare från tredje land misstänks resa in i Sverige med syftet att göra sig skyldig vid brott kan de stoppas vid gränsen, och personer bosatta i EU kan bli avvisade från landet," skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar till TT.

"Den nya lagen och det nya uppdraget innebär att polisen kan jobba ännu mer effektivt och intensivt med detta," skriver Strömmer.

Sveriges gästfrihet är "inte kravlös", skriver han vidare.

"Det är inte rimligt att den som sökt sig till Sverige och fått skydd undan våld själv bidrar till våldsamheter här. Det handlar om förväntningar och normer, som vi också backar upp med lagstiftning och uppdrag till vår myndigheter."

Det blev oroligt under den eritreansk kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm på torsdagen.
TT
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!