Svalt och ostadigt väder dominerade juli. Arkivbild.
Svalt och ostadigt väder dominerade juli. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Expert: Så tacklar du regnet på semestern

Svalt väder och regn har präglat ledigheten för många semesterfirare. Trots det är det viktigt att hitta på saker – annars kan måendet försämras. Vi är inte byggda för att vara inaktiva, säger psykologen Emil Ekberg.


Fakta: Så har semestervädret varit

Juni: Trots en kylig inledning var juni varm i hela landet och övervägande torr eller mycket torr. Torkan blev långvarig, framförallt i mellersta Sverige.

Allra varmast var det den 15 juni med 31,1 grader i Östmark-Åsarna i Värmland.

Juli: Svalt och ostadigt väder dominerade och i bland annat Borås och Delsbo blev det rekordregnigt. Samtidigt föll regnet ojämnt och i bland annat de nordligaste fjällen var det varmt och torrt.

Varmast var det i Källsjö i Halland med 29,7 grader den 9 juli.

Källa: SMHI

Juli har varit svalare än vanligt i delar av Sverige på grund av ett torrt och varmt väderläge i Europa. Prognosen framöver fortsätter att visa på ostadigt väder och en hel del nederbörd, enligt SMHI.

För semesterfirare kan minskad aktivering och ökat hemmasittande till följd av det dåliga vädret få konsekvenser, enligt Emil Ekberg som är legitimerad psykolog.

— Vi är inte byggda för att bara sitta och vara inaktiva, säger han.

Det finns, enligt Ekberg, inga direkta kopplingar mellan ett sämre mående och regnigt väder, men om man slutar att aktivera sig och inte hittar på roliga saker kan både måendet och relationer förändras.

— Det brukar få ganska stora effekter på stämningsläget och det kan gå ganska fort. När stämningsläget väl börjar bli lågt påverkas dina tankar och hur du ser på hela ditt liv, säger han.

"Känn efter"

Försämrat mående och ökat stillasittande är ingen ovanlig kombination och har en naturlig koppling, enligt Ekberg.

— Man kan tänka sig hur andra däggdjur skulle reagera. Det är inte bra för ett lejon att bara sitta i en bur och inte göra något och det är inte bra för oss heller.

Ett konkret tecken att hålla utkik efter om semesterns aktiviteter har uteblivit, är om lusten att hitta på saker förändras.

— Känn efter vad du vill och vad du skulle vilja göra. Inte vad du borde göra eller vad din fru vill.

Var kreativ

Det är alltså viktigt att fortsätta att aktivera sig trots dåligt väder och hitta på saker som känns meningsfulla, enligt Ekberg.

Ett förändrat mående under semestern behöver inte heller bli långvarigt.

— Om man börjar aktivera sig igen och göra roliga saker brukar måendet förbättras.

Samtidigt kan regniga sommardagar ställa krav på semesterfirare att öka sin kreativitet.

— Gör en lista på vad du tycker är roligt och bocka av. Kommer du inte på något kan du skriva ner 30 aktiviteter du inte vet om du tycker om och testa ifall det är kul.

Prata med anhörig

Minskad aktivering under semestern får dock troligtvis inte några allvarligare konsekvenser för måendet, tror Emil Ekberg.

Samtidigt uppmanar han alla som mår dåligt att prata om sina tankar med någon man litar på, som en nära vän eller anhörig. Om känslorna av nedstämdhet inte försvinner, trots aktivering, borde man söka sig till en vårdcentral.

— Hellre söka hjälp en gång för mycket än för lite, säger Ekberg.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!