Oroligheter bröt ut vid en eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm i torsdags.
Oroligheter bröt ut vid en eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm i torsdags. - Foto: Ali Lorestani / TT

Efter oroligheterna på Järvafältet – lugnt på festivalen

Inga oroligheter har rapporterats från den eritreanska festivalen på lördagen. Enligt polisens presstalesperson Daniel Wikdahl har polisen kontrollerat en del personer och händelser, men det är fortsatt lugnt på Järvafältet.


Fakta: Festivalen på Järvafältet

Festivalen i fråga, Festival Eritrea Scandinavia, har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Eritrea frigjorde sig från Etiopien 1993. Eritrea under ledning av Isaias Afwerki är i praktiken en enpartistat och en av världens hårdaste diktaturer.

Källa: TT, Nationalencyklopedin

Sara Andersson, presstalesperson på polisen i Skåne säger att man inte har stoppat några bussar från att komma in i landet. Däremot har en buss som kopplats till oroligheterna i torsdags lämnat Sverige.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!