SMHI har utfärdat gula varningar för regnovädret. Arkivbild.
SMHI har utfärdat gula varningar för regnovädret. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Regnovädret Hans drar in över Sverige – orsakar stora problem

Det kraftiga regnovädret, som i Norge döpts till Hans, drog in över södra Sverige på söndagen – och har redan ställt till problem för flyg- och färjetrafik. På flera håll i landet har räddningstjänsten höjt sin beredskap för översvämningar.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

SMHI har utfärdat gula varningar för stora regnmängder över hela södra och mellersta Sverige, samt södra Norrland. På söndagskvällen drog ovädret in över de södra delarna av landet med kraftiga åsk- och regnskurar.

På flera håll har räddningstjänsten höjt sin beredskap för översvämningar, däribland i Storgöteborg där man är redo att vid behov kalla in mer folk, rapporterar Göteborgs-Posten. Även räddningstjänsten i Småland-Blekinge samt de värmländska kommunerna Säffle, Arvika och Eda har förberett sig för eventuella översvämningar.

En av de mest utsatta städerna är Jönköping, där den förstärkta räddningstjänsten vid 22-tiden på söndagskvällen hade fått in runt 25 regnrelaterade larm. En trottoar och delar av en bilväg i staden har också rasat till följd av det kraftiga regnet, rapporterar Jönköpings-Posten.

Slår mot flyg och färjor

Ovädret slår också mot flyg-, väg, och färjetrafik. Polferries har ställt in färjetrafiken mellan Sverige och Polen under söndagen och måndagen, rapporterar P4 Kristianstad.

Flygtrafiken på Arlanda och Landvetter har påverkats med förseningar till följd av åskovädret under söndagskvällen. Resenärer som ska flyga på måndagen uppmanas att hålla koll via Swedavias hemsida och app, rapporterar Aftonbladet.

På grund av de hårda vindarna rekommenderas vindkänsliga fordon att inte köra över Öresundsbron. Från mindre vägar rapporteras också om nedfallna träd på flera håll i landet, enligt Trafikverket.

Röd varning väntas

Under söndagen sänkte SMHI varningen för höga vattenflöden från röd till gul. Riskerna med att det regntyngda ovädret orsakar översvämningar på vägar och i källare hos folk kvarstår dock, enligt Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Från och med tisdag uppgraderas varningen återigen till röd i ett område som innefattar Västra Götalands-, Värmlands-, Jönköpings- och Örebro län.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!