Ungdomar från trakten hjälper till att med sandsäckar bygga vallar för att rädda gården Irvingsholm i Tysslinge utanför Örebro från de höga vattennivåerna. Bild från onsdagen.
Ungdomar från trakten hjälper till att med sandsäckar bygga vallar för att rädda gården Irvingsholm i Tysslinge utanför Örebro från de höga vattennivåerna. Bild från onsdagen. - Foto: Pavel Koubek/TT

Efter översvämningen: "Har jobbat hela natten"

De har kämpat mot vattnet hela natten – och det stiger fortfarande. Gården Irvingsholm utanför Örebro är en av många verksamheter som drabbats av höga vattennivåer. Vi kommer nog att ha att göra hela dagen i dag också, säger gårdsägaren och äggproducenten Lars-Håkan Jonsson.


Lars-Håkan Jonsson skrattar uppgivet när han får en fråga om hur han mår.

— Jag vet inte hur jag ska beskriva det? Jag är trött.

Själv har han fått ett par timmars sömn i natt – men många av hans kollegor och anställda har inte sovit alls.

— Jag är gammal så jag har varit hemma och sovit några timmar men många har jobbat hela natten. De som höll på i går körde till nu, så de har jobbat i 24 timmar nu, säger han och tillägger:

— Vi håller på och jagar nytt folk nu. Vi har kvar att täta.

De har, med hjälp från MSB och räddningstjänsten, arbetat frenetiskt för att bygga vallar för att skydda gårdens stora anläggningar från vattenmassorna. Vattnet i Tysslingesjön stiger fortfarande men enligt prognos ska det vända under dagen, berättar Lars-Håkan Jonsson.

Gårdsägaren och äggproducenten Lars-Håkan Jonsson på gården Irvingsholm i Tysslinge.

Tack vare de stora pumpar som MSB bistått med har man kontinuerligt kunnat pumpa tillbaka det stigande vattnet och rädda gårdens 100 000 höns.

Värre ser det ut att gå med de stora mängder spannmål som i nuläget står under vatten.

TT: Hur kommer det att påverka dig ekonomiskt?

— Jättemycket. Det kommer att bli brist på vete som man kan baka på, allt blir bara foder. Och det gäller nog mer eller mindre större delen av Sverige i och med att det varit sånt extremt väder, säger Lars-Håkan Jonsson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!