Gränsen för alkoholmissbruk kan snart komma att ändras.
Gränsen för alkoholmissbruk kan snart komma att ändras. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Vilhelm Stokstad/TT

Gränsen för alkoholmissbruk kan sänkas – så många enheter gäller

Socialstyrelsens rekommendationer för hälsosam alkoholkonsumtion kan snart komma att ändras, för både män och kvinnor. Sverige ligger nämligen högre än många andra länder vad gäller gränsvärdena.


Att konsumera alkohol är något många gör i rimliga mängder. Socialstyrelsens gräns för hur många glas alkoholhaltig dryck en vuxen person bör dricka per vecka kan dock snart komma till att sänkas, skriver SVT. 

Här kan du ta en öl innan semestern – snabbmatsjätte serverar alkohol på Arlanda

Så mycket kan gränsen sänkas till 

Gränsvärdena för vad som anses vara riskbruk kan istället matchas mot vårt grannland Danmarks rekommendationer. För närvarande gäller 14 standardglas med alkohol i veckan för män och nio standardglas för kvinnor i Sverige. Det som konsumeras därutöver anses vara i farozonen för att klassas som missbruk, enligt myndigheten. 

För närvarande ligger Sverige högre än de flesta länder när det gäller antal standardglas. Tanken är då att sänka männens gränsvärde och samtidigt höja gränsen för kvinnor.

– Sverige ligger högre än många andra länder i våra riktlinjer för vad vi kallar för riskbruk för män, säger professor Sven Andréasson, överläkare på Beroendecentrum Stockholm till SVT.

Istället kommer de nya riktlinjerna, enligt uppgifter till SVT, att hamna på tio standardglas per vecka och då avse både män och kvinnor. 

Standardglas = fyra centiliter sprit, tio centiliter vin eller 33 centiliter starköl.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!