C-ledaren Muharrem Demirok presenterar nytt utbildningspolitiskt program tillsammans med partiets utbildningspolitiske talesperson Niels Paarup-Petersen och Madelaine Jakobsson, programansvarig.
C-ledaren Muharrem Demirok presenterar nytt utbildningspolitiskt program tillsammans med partiets utbildningspolitiske talesperson Niels Paarup-Petersen och Madelaine Jakobsson, programansvarig. - Foto: Mikaela Landeström/TT

C vill utreda betygssystemet: "Får du ett F i dag, så är det stopp"

Centerpartiet vill se över betygssystemet – och då särskilt betyget F. I dag blir konsekvenserna allt för stora för den som inte blir godkänd, anser partiet.


Inför stämman i slutet av september har Centerpartiet tagit fram ett nytt utbildningspolitiskt program.

— Lärarnas villkor måste bli bättre, kunskapsklyftorna måste slutas, svensk skola behöver mer pengar och den behöver det här och nu, säger C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff.

Ett av förslagen är att utreda den hårda gränsen för godkänt, betyget F, och de konsekvenser som ett F innebär.

— Får du ett F i dag, så är det stopp. Då tar du dig inte vidare i livet, säger Madelaine Jakobsson, som varit ansvarig för att ta fram det nya programmet.

C vill också ändra skolans finansiering i grunden och göra om skolpengen till en fast skolpeng per skola och en rörlig elevpeng.

Andra förslag är att erbjuda förskola från två års ålder. Partiet vill också införa språkkrav för förskolepersonal och stärka språkundervisningen.

Sedan tidigare har C presenterat ett förslag om att korta sommarlovet med två veckor, ett förslag som kritiserats från flera håll.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!