'Vi förstår att andra i andra kontexter hade gjort annorlunda och vi förstår att många inte tycker om det', säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen om beslutet att återigen bjuda in bland annat Rysslands ambassadör till prisutdelningen. Arkivbild.
'Vi förstår att andra i andra kontexter hade gjort annorlunda och vi förstår att många inte tycker om det', säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen om beslutet att återigen bjuda in bland annat Rysslands ambassadör till prisutdelningen. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobelstiftelsens vd: "Förstår att folk reagerar"

Rysslands och Belarus ambassadörer är återigen välkomna på Nobelprisutdelningen. Vidar Helgesen, Nobelstiftelsens vd, förstår att beslutet kan röra upp känslor. Men det är inte Nobelstiftelsens roll att sortera år för år vilka som just det året förtjänar eller inte förtjänar att bjudas in, säger han.


Bakgrund: Inbjudna till Nobelpriset

Vanligtvis bjuds alla ambassadörer som är stationerade i Sverige in till utdelningen av Nobelpriset i Stockholm. Förra året valde Nobelstiftelsen dock att inte bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer.

Inte heller Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, var välkommen – något han inte varit tidigare år heller.

Från och med i år ändras praxis dock och samtliga partiledare för riksdagens partier, och därmed även Jimmie Åkesson, kommer att få en inbjudan. Nobelstiftelsen har också meddelat att de går tillbaka till sin gamla praxis vad gäller ambassadörerna och bjuder in samtliga.

Bakgrunden till beslutet är att världen blir allt mer polariserad och att vetenskapsförnekelse och angrepp på demokrati och yttrandefrihet blir vanligare, säger Vidar Helgesen.

— Nobelpriset belönar prestationer som är helt beroende av frihet, öppenhet och utbyte mellan nationer och människor. Det är i linje med det, och att praktisera öppenhet, som vi bjuder in oliktänkande, säger han.

Han poängterar samtidigt att förra året var ett undantag, och att man nu helt enkelt går tillbaka till tidigare praxis.

Vill samordna med Oslo

TT: Är nobelprisutdelningen en lämplig tillställning för att skapa dialog med Ryssland?

— Ett av nobelpriserna, fredspriset, är politiskt. Det delas ut i Oslo men det nämns också på prisceremonin i Stockholm och det priset konfronterar regelbundet både krigförande stater och förtryckande regimer, säger Vidar Helgesen och fortsätter:

— Därför har det alltid funnits en poäng i att bjuda in sådana stater.

I Oslo har man konsekvent bjudit in samtliga ambassadörer till prisutdelningen. Nu vill man samordna linjerna i de två kommittéerna.

Vidar Helgesen säger att han har förståelse för att "många inte kommer att gilla" beslutet.

— Det är därför det är viktigt för oss att få fram att detta är ett principiellt beslut baserat på hur det varit tidigare och hur vi ser att det blir bäst att göra framåt. Det är inte en kommentar på den nuvarande situationen i Europa.

Förstår reaktioner

Statsminister Ulf Kristersson säger till TT att han "reagerade med stor förvåning" över att Ryssland bjuds in och att han själv inte hade bjudit in landet. Vidar Helgesen är inte förvånad.

— Det är väl ett faktum att den svenska staten inte bjuder in ryska och belarusiska ambassadörer. Jag förstår som sagt att folk reagerar och i politiken har man en uppenbart annan roll än vad vi har, säger han.

Vidar Helgesen vill inte svara på frågan om han ångrar fjolårets beslut om att gå ifrån praxis och stänga ute bland annat Rysslands ambassadör.

— Det är väl tillräckligt att säga att vi har omprövat beslutet vi tog i fjol, säger han.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!