Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Den förstnämnda lämnar posten på MP:s kongress i höst. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Den förstnämnda lämnar posten på MP:s kongress i höst. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiets partistyrelse byter inte modell – vill fortsätta med två språkrör

Miljöpartiets partistyrelse sätter ned foten. De vill inte att partiet byter språkrörsmodell. Vi vill ha ett fortsatt delat ledarskap, säger partistyrelsens ordförande Marcus Friberg.


Fakta: Miljöpartiets val av nya språkrör

Den 13–14 september hålls en rådgivande omröstning bland de 265 ombuden för att se om partiet ska ha ett eller två språkrör. Omröstningen är digital. Resultatet presenteras den 15:e.

Frågan kommer att tas upp på kongressen oavsett vad utfallet blir i omröstningen. På kongressen gäller att om mer än två tredjedelars majoritet säger ja till att skrota två-språkrörs-modellen så gäller förändringen direkt. Om det blir en majoritet men under två tredjedelars majoritet så behövs ett andra beslut på nästa ordinarie kongress, som är 2025.

I september och oktober planeras kandidatutfrågningar.

Den 17 oktober måste riksvalberedningen komma med sitt förslag inför kongressen.

Per Bolunds efterträdare väljs på partiets kongress i Örebro den 17–19 november.

I vanliga fall yttrar sig inte den 17 personer stora partistyrelsen redan nu i frågor som ska tas upp på Miljöpartiets kongress, som hålls i november. Men nästa vecka ska en rådgivande omröstning bland ombuden hållas där frågan i princip avgörs.

— Vi vill ha ett fortsatt delat ledarskap i Miljöpartiet och föreslår därför avslag på de motioner som vill ändra antalet språkrör, säger Marcus Friberg.

— Vår språkrörsmodell har varit med sedan tidigt i partiets historia och vi tycker också att den har tjänat oss väl.

Partistyrelsen, där även de sittande språkrören Märta Stenevi och avgående Per Bolund ingår, är enig i sitt svar. Både Bolund och Stenevi står bakom yttrandet.

Kommunikation

Ungdomsförbundet Grön ungdom, Gröna studenter och andra tunga företrädare som tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt och ex-miljöministern Karolina Skog har uttalat sig för att gå över till ett språkrör.

Dagens modell hindrar MP från att nå ut, menar de.

I dag kretsar partiet kring riksdagsspärren på fyra procent. Marcus Friberg konstaterar att partiet har nått både högre och lägre stöd med två-språkrörsmodellen.

— Vi tycker att ett delat ledarskap fortfarande är en viktig del för partiet. Det är inte antalet språkrör som kommunicerar som avgör framgången i kommandeval utan att vi fokuserar på nya väljare och ny politik.

På frågan om Friberg inte ser en risk i att partistyrelsen påverkar ombuden inför omröstningen så konstaterar han att man håller sig till en bruklig process.

— Det finns mycket frågor i partiet, och vi kommer att gå ut internt i dag med detta. Men inför en kongress yttrar sig partistyrelsen om alla motioner och nu tvingas ombuden ta ställning redan innan kongressen, och därför är det viktigt att de har vårt svar innan dess.

Över tio personer

Om partistyrelsen skulle bli överkörd nästa vecka så säger Friberg att han ser fram emot att man väljer ett språkrör på kongressen.

— I så fall kommer vi att bereda det. Kongressombuden är samlat mäktigare än partistyrelsen.

Över tio personer har sagt att de vill efterträda Bolund, däribland EU-parlamentarikern Pär Holmgren, polisen Martin Marmgren och kommunalrådet Magnus P Wåhlin.

De allra flesta har sagt att de drar tillbaka sin kandidatur om MP byter språkrörsmodell, men en som står fast i sin kandidatur oavsett är tidigare trafikborgarrådet Daniel Helldén.

Ingen kvinna har ännu klivit fram för att utmana Märta Stenevi.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!