Vargar i Langedrags naturpark i Norge. Arkivfoto.
Vargar i Langedrags naturpark i Norge. Arkivfoto. - Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

EU: Vargen en "verklig fara"

EU-kommissionen flaggar för tuffare tag mot Europas vargar och vill nu få in synpunkter från berörda i hela unionen.


Redan till den 22 september vill kommissionen få in uppdaterad information från lokalsamhällen, forskare och "alla intresserade parter".

"Mängden vargflockar i vissa europeiska regioner har blivit en verklig fara för djurbesättningar och kanske även människor. Jag manar lokala och nationella myndigheter att vidta åtgärder där det är nödvändigt. Nuvarande EU-lagstiftning gör det redan möjligt för dem att göra det", skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Utifrån den information som kommer in varslar kommissionen för uppdaterade regler när det gäller skyddet för vargen inom EU, inklusive "ytterligare flexibilitet där det är nödvändigt".

De ökade vargpopulationerna i Europa har fått direkta och personliga konsekvenser för kommissionsbasen von der Leyen, som i fjol förlorade sin 30-åriga ponny Dolly i en vargattack i Tyskland.

— Om arten inte längre är hotad i vissa regioner måste vi börja hantera vargar på ett annat sätt och exempelvis jaga dem, sade von der Leyen i ett möte med tyska politiker i Bayern i somras.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!