Systembolagets stora förändring när du ska handla i höst: "Måste ske direkt i butiken"

Systembolaget genomgår en rad förändringar under hösten 2023 varav en av dem redan märks av i vissa butiker. Snart kommer det att vara alla.


Det var för bara några veckor sedan som Systembolaget gick ut med nyheten att de efter 56 år kommer att sluta med sina platspåsar. Detta för att de vill minska sitt miljö- och klimatavtryck. 

I ett Facebookinlägg skrev Systembolaget att deras relation med plastpåsen blev "ohållbar". Under 2022 producerade Systembolaget plastpåsar vars sammanlagda koldioxidutsläpp motsvarade 112 varv runt jorden med flygplan. Företaget har haft sina plastpåsar sedan 1967, men nu är det alltså slut med det.

Nyligen slopades påsarna. Bildkälla: Tommy Pedersen/TT

Nu uppmanas kunder istället handla med en egen medhavd påse.

"Hej då plastpåsen. För att minska vårt miljö- och klimatavtryck tar vi snart farväl av plastpåsen. Ta gärna med en egen påse när du handlar hos oss.", skrev Systembolaget i sitt Facebookinlägg.

Systembolagets nya ändring hösten 2023

Men nu är det ännu en förändring på Systembolagets agenda. Det är nämligen väldigt populärt att beställa vin online och sedan gå och hämta ut det i butiken. Hittills har betalningen skett vid upphämtning, men nu blir det andra bullar. 

Systembolaget höjer priserna: Så mycket dyrare blir svenskarnas favoritöl

När du gör en onlinebeställning, och vill hämta ut i din butik, kommer du istället att måsta betala beställningen i samband med beställningen. 

"Du kan använda swish, kontokort eller direktbetalning via länk och tjänsten Trustly", skriver Systembolaget på sin hemsida. 

Systembolaget: "Start 11 september"

Systembolaget har testat förbetalt för vissa butiker under våren 2023. Från och med 11 september och fram till början av november (veckorna 37–44) utökas förbetalt i alla områden och butiker i hela Sverige enligt följande schema: 

Pranket mot Systembolaget – öppnar popup-store på en söndag: "Kommer polisanmäla"

Vecka 37: Falun, Luleå, Sundsvall, Umeå och Östersund. 

Vecka 40: Karlstad, Linköping, Norrköping, Skövde, Uddevalla, Uppsala, Västerås och Örebro. 

Vecka 42: Stockholm. 

Vecka 44: Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Lund och Malmö.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!