Enligt polisen befinner sig många grovt kriminella utanför Sverige och styr dåd här. I natt sköts en man ihjäl i Vasastan.
Enligt polisen befinner sig många grovt kriminella utanför Sverige och styr dåd här. I natt sköts en man ihjäl i Vasastan. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strömmer: "Jobbas på alla fronter"

Den pågående våldsvågen i Sverige styrs till stor del av grovt kriminella som tagit sin tillflykt till andra länder. Det jobbas hårt på alla fronter för att komma åt dem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Bara den senaste veckan har tre dödsskjutningar inträffat i Sverige, och dessutom har en 13-årig pojke hittats misstänkt mördad i ett skogsområde. Flera av brotten kopplas till konflikter kring det så kallade Foxtrotnätverket, som leds av en 37-årig kriminell man från Uppsala känd som "kurdiska räven".

Han tros hålla sig undan i Turkiet, där han också ska ha fått medborgarskap. Därmed kan han inte utlämnas och svensk polis och åklagare kommer inte åt honom.

Regeringen säger sig arbeta intensivt med frågan.

— Det sker förstås ett samspel mellan polisen och de myndigheter som är involverade i den här typen av fall mer operativt, och diplomatin från en regering, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

"Jobbas på alla fronter"

Han anser att förutsättningarna för samspelet är bättre i dag än tidigare på grund av den överenskommelse Sverige gjort med Turkiet inom ramen för Natoprocessen. Avtalet innebär att länderna ska samarbeta mer när det gäller både terrorism och grov organiserad brottslighet.

En komplicerande faktor är "rävens" turkiska medborgarskap. Varken Turkiet eller Sverige lämnar ut personer som är medborgare.

— Då handlar det för vår del om att få till en lagföring i det aktuella landet. Det jobbas på alla fronter och vi är naturligtvis inte nöjda förrän vi nått våra mål, säger Strömmer.

Frågan har ställts om Turkiet skulle vara mer villigt att lämna ut "räven" och andra grovt kriminella om gänguppgörelserna spiller över även till Turkiet.

På onsdagen rapporterade SVT att fem svenskar gripits i Turkiet efter en skottlossning tidigare i september. UD bekräftar att en "handfull" svenska medborgare gripits.

Vill inte värdera

Enligt uppgift till Expressen ser svensk polis eskalerande gängkonflikter i Turkiet som en möjlig öppning som kan få Turkiet att vända i frågan om utlämningar av svenska kriminella. Gunnar Strömmer vill dock inte spekulera i om det är en realistisk förhoppning.

Trots diplomatiska ansträngningar har våldet kring Foxtrotnätverket kunnat både fortsätta och eskalera.

TT: Vad tycker du om att Turkiet inte gör mer?

— Jag vill inte värdera det. Mitt intryck är att det finns ett ömsesidigt intresse av att både bekämpa terrorism och grov organiserad brottslighet, säger Strömmer.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff på torsdagen där satsningar på rättsväsendet presenterades.
TT
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!