Statsminister Ulf Kristersson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett besök i Sverige i augusti i fjol.
Statsminister Ulf Kristersson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett besök i Sverige i augusti i fjol. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Zelenskyj har pratat luftvärn med Kristersson

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har pratat med statsminister Ulf Kristersson (M) om bland annat luftvärnssystem, skriver Zelenskyj på X.


"Vi diskuterade detaljerna i Sveriges nästa militära stödpaket till Ukraina. Jag informerade statsminister Kristersson om Ukrainas akuta behov, särskilt av luftvärnssystem", står det bland annat i inlägget.

Zelenskyj skriver att han uppskattar att Sverige arbetar med specifika steg för att stärka Ukrainas luftförsvar, och fortsätter:

"Vi talade också om förberedelserna inför det kommande toppmötet mellan Ukraina och norra Europa och fredstoppmötet i Schweiz. Jag tackar statsminister Kristersson för att han bekräftat sitt deltagande i det."

Enligt den schweiziska regeringen ska en konferens på hög nivå hållas i Burgenstock, nära Luzern, den 15 och 16 juni. Ämnet är Ukrainas framtid och eventuella fredsplaner.

Ryssland är inte inbjudet och Kreml har brännmärkt konferensen som USA-initierad propaganda. Kina har sagt sig bara ställa sig bakom en konferens där både Ukraina och Ryssland närvarar.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!