Under hösten ökar spridningen av sjukdomar och virus, framför allt bland barn.
Under hösten ökar spridningen av sjukdomar och virus, framför allt bland barn. - Foto: Christine Olsson & Martina Holmberg / TT

Riskerna med stjärtfluss - så upptäcker du om ditt barn infekterats

Under hösten ökar spridningen av sjukdomar och virus. En vanlig åkomma hos små barn är stjärtfluss. Professorn Anna Norrby-Tenglund förklarar vad det är och vilka risker som finns med sjukdomen.


Sedan skolorna öppnade igen efter sommaren har antalet fall av stjärtfluss ökat markant hos barn. Sjukdomen orsakas av A-streptokocker, något bland annat SVT skrivit om. 

Så botar du stjärtfluss

Professorn om stjärtfluss: "Alla kan få detta"

I en intervju med TV4 Nyheterna berättar Anna Norrby-Teglund, professor vid Karolinska Institutet, hur infektionen upptäcks och vad man bör se upp med.

– Det är en infektion som orsakas av streptokocker, som även kan orsaka halsfluss. I det här fallet finns infektionen vid ändtarmsöppningen. Man for ont, rodnad och det kan klia, säger hon.

Norrby-Teglund varnar även för att sjukdomen kan drabba alla människor men att det är vanligast att små barn drabbas. Sjukdomen i sig är inte farlig eller särskilt svårbehandlad, men den kan förflytta sig till snippan och då orsaka så kallad snippfluss.

– Alla kan få detta, men just stjärtfluss är vanligast hos små barn. Det är väldigt smittsamt och speciellt bland barn när det är bakterier på fingrar och på leksaker.

Hon menar dock att föräldrar bör informeras från skolornas håll, i de fall det finns risk för spridning.

– Man ska inte gå runt och vara rädd, men man kan ha en medvetenhet om att de här infektionerna finns. Kommer de in på förskolor och skolor så bör skolorna gå ut med information så att alla föräldrar är medvetna och vaksamma. 

/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!