Röd svullen hud är ett kännetecken på stjärtfluss.
Röd svullen hud är ett kännetecken på stjärtfluss. - Foto: Claudio Bresciani/Anders Wiklund/TT

Så vet du om ditt barn har stjärtfluss: "Orsakas av streptokocker"

Skolorna har börjat igen och sjukdomar och virus börjar spridas. En vanlig barnåkomma är stjärtfluss. Här får du veta hur du känner igen infektionen och hur den botas.


I ett pressmeddelande från Apotek Hjärtat meddelar de att säsongen för olika barnåkommor är här. När barnen är tillbaka i skolan igen efter sommaren ökar också smittspridningen. Barn riskerar att få olika virus, infektioner och bakterier. En vanlig barnåkomma är stjärtfluss. 

Stjärtfluss är en infektion som orsakas av streptokocker. Alltså en bakterie som också kan orsaka svinkoppor och halsfluss. 

Så vet du om ditt barn har stjärtfluss

Stjärtfluss upptäcks ofta genom klåda eller smärta runt ändtarmsöppningen eller i underlivet. Huden kan även vara röd, svullen eller till och med sårig. Stjärtfluss överförs genom direktkontakt med andra människor eller genom droppkontakt från nysningar och hosta, skriver Apotek Hjärtat i sitt pressmeddelande.

Så botar du stjärtfluss

Enligt Apotek Hjärtat behandlas stjärtfluss oftast med antibiotika. Det går dock att förebygga sjukdomen genom att hålla en god hygien.

Det går att lindra klådan och besvären något. Man kan till exempel bära luftigare kläder i ett material som andas eller låta barnen gå utan blöja.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!