Blommor och ljus har lagts ut på platsen där pojken sköts till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm.
Blommor och ljus har lagts ut på platsen där pojken sköts till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm. - Foto: Henrik Montgomery / TT

Gymnasieskola drabbad av gängvåldet två gånger

En av de personer som sköts ihjäl på onsdagskvällen var elev på en gymnasieskola i Stockholm. Det är andra gången på kort tid som skolan har påverkats av det gängrelaterade våldet. Vårdnadshavare och elever är oroade, säger skolchef Johan Abrahamsson.


Fakta: Tre döda på tolv timmar

Elva personer har skjutits ihjäl i september, som är den dödligaste månaden för skjutvapenvåld i Sverige på nära fyra år.

Under tolv timmar mellan onsdagen och torsdagen dödades tre personer i våldsdåd i Stockholm och Uppsala.

Klockan 18.43 i onsdags fick polisen in ett larm om skottlossning i Fruängen i södra Stockholm. En ung man hade skjutits vid Mälarhöjdens idrottsplats, där flera barn och ungdomar var på träning. Mannen vårdades på platsen, men hans liv gick inte att rädda.

Kort före midnatt kallades polisen till en annan skottlossning i Jordbro söder om Stockholm. Två skottskadade personer hittades på platsen. Den ene var så allvarligt skadad att han senare avled. Den andre mannen fördes till sjukhus och har inte livshotande skador.

Några timmar senare, klockan 3.45 på torsdagsmorgonen, fick polisen larm om en explosion i ett villaområde i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern dödades i samband med händelsen. Två hus blev helt förstörda i explosionen, som var så kraftig att även tre intilliggande hus skadades.

I natt dödades två personer efter olika skottlossningar. Den 18-åring som sköts på en idrottsplats i Fruängen var en pojke som gick på en gymnasieskola i Stockholmsområdet.

— Det är djupt tragiskt, säger Johan Abrahamsson, skolchef på Stadsmissionens skolstiftelse som äger skolan.

Pojken är inte den första från skolan som dött på grund av gängkriminalitet. Förra terminen dog en före detta elev, en flicka som slutat på skolan ett halvår tidigare, i en brand som också går att härleda till gängvåldet.

— Just nu är det många som reagerar med bestörtning och oro för samhällsutvecklingen.

Ringt och mejlat

Flera föräldrar har ringt och mejlat rektorn på gymnasieskolan eftersom de är oroade över säkerheten för sina barn. Men polisen bedömer att det inte finns någon ökad risk eller hotbild mot skolan.

Inget av de två våldsdåden har heller skett i skolans lokaler eller i närheten av skolan.

När ledningen sent på onsdagskvällen fick veta att den skjutne pojken var elev på skolan kontaktades alla medarbetare. Och I tidigt på torsdagsmorgonen, innan eleverna började strömma in, höll ledningen ett informationsmöte med personalen och samlade skolans krisgrupp.

Sedan ställdes undervisningen in under dagen, men skolan hölls öppen för att kunna prata med eleverna om det som hänt. Skolpsykolog, kurator och skolsköterska är alla utbildade för att ta hand om barn i kris. Dessutom har skolan ett team med socialpedagoger som möter eleverna dagligen.

Johan Abrahamsson, skolchef vid Stadsmissionens skolstiftelse.

Även förra terminen fanns möjlighet till stödsamtal för dem som mådde dåligt efter att den tidigare eleven hade dött. För dem som sörjde flickan fanns ett rum där de kunde lämna sina kondoleanser. Ett sådant rum gjordes i ordning också i dag.

Traumatiska händelser

TT: Hur påverkar det elevernas möjligheter att ta till sig undervisningen framöver när elever och för detta elever dör?

— Oavsett om det är en oro för att det har skett en skjutning eller om man bär minnen av andra traumatiska händelser kan det ha betydelse för ungdomars möjlighet att koncentrera sig i skolan. Men ger man utrymme och stöd så kan man hantera den problematiken, så att det går att återgå och fullfölja studierna på bästa sätt, säger Johan Abrahamsson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!