Systembolaget kommer att förbjuda tunga glasflaskor.
Systembolaget kommer att förbjuda tunga glasflaskor. - Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT och Martina Holmberg/TT

Systembolaget inför nytt förbud – då börjar det gälla: "Groteskt"

Systembolaget kommer, av klimatskäl, att förbjuda tunga glasflaskor från och med den 1 mars 2024.
– Det är groteskt tunga flaskor som är direkt dåliga för klimatmål och som dessutom är tunga att bära, säger enhetschefen Gad Pettersson, till SvD.


Som en del i att minska sin klimatpåverkan har Systembolaget beslutat att man ska sluta med plastpåsar.

"Hej då plastpåsen. För att minska vårt miljö- och klimatavtryck tar vi snart farväl av plastpåsen. Ta gärna med en egen påse när du handlar hos oss.", skrev Systembolaget i sitt Facebookinlägg i september.

Reaktionerna på Systembolagets slopande av plastpåsar var minst sagt blandade.

Systembolaget förbjuder tunga glasflaskor

Och nu kommer nästa förändring, som ett led i att halvera företagets klimatpåverkan till 2030 jämfört med 2019: glasflaskor över en viss vikt ska förbjudas.

Anledningen är att tillverkningen av glasmassan till flaskorna kräver mycket energi och att transporterna blir tyngre. 

– Det är groteskt tunga flaskor som är direkt dåliga för klimatmål och som dessutom är tunga att bära, säger  Gad Pettersson, enhetschef på Systembolaget, till SvD.

Enhetschefen: "En ganska snäll gräns"

Förbudet kommer att gälla alla engångsflaskor, för samtliga dryckeskategorier, som tappat efter 1 mars 2024. Men enligt Gad Pettersson lär kunderna inte märka av förbudet i någon större utsträckning eftersom snittvikten på exempelvis en vinflaska som rymmer 75 centiliter ligger på 470 gram, samtidigt som maxvikten är 750 gram. 

– Det här är en ganska snäll gräns och det blir inte så stor påverkan nu. Men vi kände att det viktiga var att komma igång, sätta ner foten och kommunicera att det här är något som kommer att stramas åt framöver, säger han.

Samtidigt uppger Pettersson att maxgränsen lär sänkas framöver. 

Då får du aldrig handla på Systembolaget – regeln många missar

Systembolaget tillåter vissa undantag

Det kommer emellertid att finnas undantag. Det gäller då glasflaskor, som överstiger maxvikten, men vars försäljning genererar ett schablonberäknat koldioxidutsläpp understigande fem ton under rullande 12 månader. Med andra ord: produkter som säljs i mycket begränsad mängd.

– Låt oss säga att du har en väldigt dyr och speciell maltwhisky som sedan länge är tappad på en viss typ glasflaska. För den finns en liten ventil. Förbudet träffar inte produkter som har en väldigt liten försäljning, säger Gad Pettersson till SvD.

Systembolagets besked om pappkassarna – när plastpåsarna försvinner

Maxvikt för olika typer av flaskor

Källa: Systembolaget

Läs alla våra artiklar om Systembolaget här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!