Systembolaget - Nyheter, artiklar, reportage och video

Systembolaget är en statlig butikskedja i Sverige som säljer alkoholhaltiga drycker. 


När grundades Systembolaget?


Det grundades 1955 och har sedan dess haft monopol på försäljningen av starka drycker med en alkoholhalt över 3,5 procent.


Vem äger Systembolaget?


Systembolaget är ett statligt företag.


Hur många Systembolaget-butiker finns det?


Systembolaget har idag drygt 450 butiker runt om i landet och sysselsätter över 6 000 personer.


Varför finns Systembolaget?


Systembolaget är en viktig del av det svenska alkoholmonopolet och har en viktig roll i att minska alkoholskadorna i samhället. Genom att ha en kontrollerad försäljning av alkohol ska Systembolaget bidra till att minska alkoholrelaterade problem som sjukdomar, olyckor och våld. 


Dessutom ska Systembolaget ha ett stort utbud av alkoholfria alternativ, vilket ska göra det enklare för konsumenter att välja bort alkohol.


Hur gammal måste man vara för att handla på Systembolaget?


Systembolaget har en strikt åldersgräns på 20 år för att köpa alkohol och personalen är utbildad för att kunna hantera situationer där kunder försöker köpa alkohol trots att de är för unga eller redan påverkade av alkohol. Systembolaget har också ett ansvar att informera kunderna om alkoholens effekter och risker, samt att erbjuda hjälp och stöd till de som har problem med alkohol.


När stänger Systembolaget och när öppnar det?


Öppettiderna hos Systembolaget varierar och du kan läsa mer om öppettiderna på Systembolaget på företagets hemsida. 


Läs alla våra nyheter relaterade till Systembolaget nedan!

10 Nov, 18:08
Du får köra bil, rösta och till och med gå på krogen när du är 18 år, men på Systembolaget blir det nej. Varför är det så?
4 Nov, 11:48
Systembolaget står inför en stor förändring när EU:s nya lag om innehållsförteckning på vin träder i kraft. Så påverkar det flaskornas utseende – och då börjar den gälla.
31 Okt, 16:28
Systembolagets öppettider brukar sällan ändras, men ibland görs ett undantag. Här är Systembolagets öppettider under Allhelgonahelgen.
27 Okt, 18:29
Systembolaget listar drycker du ska ha i glaset till chips, jord- och chilinötter under fredagsmyset. Läs hela listan här!
21 Okt, 13:10
En man och en kvinna döms för fyndförseelse och ringa bedrägeri efter att handlat på Systembolaget med ett borttappat bankkort.
21 Okt, 10:48
En regel träder i kraft efter en EU-förordning som verkställdes redan år 2021. Det här är vad som gäller på Systembolaget från och med december i år.
20 Okt, 16:14
En man blev attackerad av en berusad gärningsman med en kötthammare utanför Systembolaget. Gärningsmannen, som inte kommer ihåg händelsen, döms till ett års fängelse.
19 Okt, 11:27
En man misstänks ha stulit alkohol till ett värde av 632 kronor på Systembolaget, för att sedan kasta bajs på väktaren som ingrep.
16 Okt, 12:03
Dansbandet Arvingarna har släppt både en ljus lager och en cider som finns på Systembolaget. Just cidern Eloise är enligt flera besvikna kunder ingen smaksensation. Snarare tvärtom.
13 Okt, 17:40
Systembolaget har rätt att porta kunder. Nyheter24 har tagit reda på vad som krävs, för att du ska stoppas från att handla på Systembolaget.
13 Okt, 16:10
Systembolaget i Orsa kommer att stänga tillsvidare. Anledningen? En hälsovådlig arbetsmiljö, enligt SVT Dalarna. Läs mer här.
10 Okt, 14:38
År 1965 la en samlare vantarna på en flaska Bordeauxvin för 75,50 kronor hos Systembolaget. Nu har vinet sålts för 70 000 kronor.
2 Okt, 13:22
Systembolaget kommer från och med den 1 mars 2024 att förbjuda tunga glasflaskor. Läs mer om bakgrunden till Systembolagets beslut här.
29 Sep, 14:31
De allra flesta, för att inte säga alla, vet att man måste vara 20 år för att få handla på Systembolaget. Men hade du koll på att det finns ytterligare två regler att följa för att få köpa vin, sprit och öl?
24 Sep, 11:28
Svampsäsongen är här och allt fler lagar mat på den egenplockade svampen. Men vad ska man ha i glaset? Det har Systembolaget svaret på.
21 Sep, 18:06
En 32-årig kvinna attackerade en väktare på Systembolaget när han bad att få titta i hennes väska. Nu åtalas hon för våld mot tjänsteman.
21 Sep, 11:42
Systembolaget slutar, efter 56 år, att erbjuda plastpåsar till kunderna. Kommer det att påverka priset på företagets papperskassar?
19 Sep, 10:20
Vi alla vet hur hemskt det känns när olyckan är framme och du råkar ha sönder någonting i en butik. Kanske är det någonting som kostar långt mer än vad du har råd med. Men vad händer då inne på Systembolaget om du av misstag råkar krossa en väldigt dyr whisky?
18 Sep, 22:00
Den 18 september börjar Systembolagets nya stora förändring att gälla. Från och med då ska det nämligen gå lika bra att visa upp e-legitimation som pass och körkort när man handlar.
18 Sep, 11:31
Systembolaget nyligen en bild på en man som täcks av en skyddsdräkt. Och nu avslöjar de anledningen bakom.
1 2 3 4 ... 13