- Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kommunen slopar vegansk mat i skolan: "Fralla och vatten är ingen höjdare"

Vetlanda kommun ska sluta servera vegansk mat i skolor och förskolor. Trots att det bryter mot nationella rekommendationer.


Det var under ett kommunstyrelsemöte som Vetlanda kommun bestämde att de ska sluta servera vegansk mat i sina skolor och förskolor, vilket Vetlanda Posten var först att rapportera om. Detta trots att branschföreningen Kost & Näring har nationella rekommendationer som säger att alla kommuner ska erbjuda vegansk mat. 

Anledningen bakom beslutet är att det inte känns bra att erbjuda vegansk mat, då vårdnadshavare behöver skriva under på att de tar ansvar för att barnet får i sig nödvändiga näringsämnen genom överiga måltider. Det beror på att skolan inte anser sig kunna erbjuda en fullt näringsrik vegansk måltid.

– Det känns inte bra, vi måste besluta om hur vi vill ha det i våra skrivningar och vad vi vill erbjuda, säger Robin Wallén Nilsson under mötet, enligt Vetlanda Posten. 

Vegan-kosten har bestått av bröd och vatten

När frågan kommer på tal om vad barn som har vegansk specialkost har fått äta tidigare, svarar kommunens kostchef Lena Ottosson så här:

– De har ätit vad de har kunnat. Till frukost har de fått en smörgås som det inte är något protein i eller på och så har de fått dricka vatten. Och sitta som barn på en förskola och äta en fralla och dricka vatten är inte någon höjdare. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!